– Jeg er bare kjempeglad. Det som skjer med den festivalen her, er bare helt fantastisk, sier Elind Rui Blix stolt.

Planleggingen med en undergrunnsfestival startet i det små, og har endt opp med godt over 30 band fra både inn-og utland. Interessen for å delta har vært overveldende stor, og programmet fullsatt. – Festenforresten blir bare så mye mer enn hva jeg hadde forestilt meg, sier hun.

Stor bredde

Nå blir det konserter fra fredag ettermiddag til søndag kveld. I tillegg til en rekke lokale band og artister, dukker også musikere fra blant annet Trondheim, Bergen, England og Afrika opp på én eller flere av scenene på Vesteng.

– Men det er en litt «gjør-det-sjøl-festival», der vi hjelper til rette for at bandene får komme hit og spille, sier Beate Hovelsen. Sammen med Sandra Miller er hun artistansvarlig under festivalen. Norsk Råkk, Knokejern, Springskalle, Amnestiet, Moie Garage,, The Red Parrot, Ava, Elliot Witheart, Niklas Skjelin, Annhelen Gamlesanne, Emilie Slangsvold med band, Project Herpes, Bungalows Creek er bare noen av navnene på plakaten.

– Dessuten får vi besøk av en afrikansk dj som spiller skikkelig reggae, sier Blix.

Hun er mektig stolt av hva de har fått til, og håper folk kjenner sin besøkelsestid, enten de er ute etter spennende konsertopplevelser, treffe folk eller andre kulturelle inntrykk. Utendørs rigges det også til, blant annet med scene, matservering, sitteplasser, og åpent marked med stands.

Enorm dugnad

Over 30 frivillige som tar seg av alt fra artister til vakthold, billetter og andre praktiske festivaljobb-oppgaver er i sving.

Mange har dessuten stått på lenge i forkant.

– Det er ikke bare en festival for Sarpsborg, men vi forsøker å være litt brobyggere. Blant annet har vi et samarbeid med Månefestivalen, sier Blix.

I tillegg til de vanlige Vertshuset-lokalene er det i helgen også klart for nyåpning. Vegg i vegg med de gamle lokalene går nemlig dørene opp for stor utvidelse med de nye lokalene Melkefabrikken. Et stort røft lokale med en splitter ny scene, med bar og mye fabrikkhistorie.

– Vi drar forresten i gang med et kickoff allerede i kveld. Da spiller blant annet Fuzz Generation , opplyser Blix. PS! En gratis tegneseriefestival er også en stor del av festivalprogrammet.