Stort behov for julegrytepenger

Nærmer seg jul: Julen er høytid, men også en vanskelig tid for mange. Som hvert år, samler Siv Joensen (til venstre), Belinda Andersen og Frelsesarmeen inn penger til julegryta, penger som går til vanskeligstilte. Kai Robert Johansen bidrar blant annet med sin årlige julekonsert i Tune kirke.

Nærmer seg jul: Julen er høytid, men også en vanskelig tid for mange. Som hvert år, samler Siv Joensen (til venstre), Belinda Andersen og Frelsesarmeen inn penger til julegryta, penger som går til vanskeligstilte. Kai Robert Johansen bidrar blant annet med sin årlige julekonsert i Tune kirke. Foto:

I fjor lå resultat etter innsamlingen til julegryten 50.000 kroner under 2017 og 18.000 kroner under budsjettet. Totalt kom det inn 681.972 kroner til julegrytene i Sarpsborg i fjor. I år håper Frelsesarmeen i Sarpsborg at denne summen økes.

DEL

– Behovet blir bare større og større, og hvis vi ikke når budsjettene, så må vi kutte i tilbud og tjenester. Det er mange i Sarpsborg som trenger hjelp, og dessverre ser vi at de bare blir flere og flere. Vi prøver å hjelpe så mange vi kan, men samtidig blir alt dyrere og dyrere. Vi hadde for eksempel matutlevering både tirsdag og fredag i mange år. Nå har vi bare mulighet hver fredag og en tirsdag i måneden, forteller Siv Joensen og Belinda Andersen i Frelsesarmeen.

Går på neste års budsjett

De ser også at en økonomisk vanskelig situasjon, eller manglende nettverk, sliter på psyken til mange.

– For dette handler om mer enn mat. Det handler også om manglende nettverk og andre ting. Vi følger mange tett, og vi vet at det vi gjør, gjør en forskjell, men vi kunne hjulpet så mange flere. Alle pengene som kommer inn til julegryta går rett til dette arbeidet, det er ingen mellomledd sånn sett. I fjor hadde vi håpet på 700.000 kroner, men fikk inn rundt 680.000. Da må vi kutte et sted. Budsjettet for neste år, lages ut fra hva vi får inn i år. Derfor er det også så viktig at vi får inn mest mulig, forteller Siv Joensen.

Med på laget er også Kai Robert Johansen, som hvert år, sammen med datteren Camilla, arrangerer julekonsert i Tune kirke til inntekt for Frelsesarmeens julegryte.

– Dette er den viktigste konserten vi gjør hvert år. Tune kirke er også i år, som alle andre år, booket 22. desember. Jeg har allerede booket den for 2020 og 2021 også. Så lenge hjertet slår, så fortsetter jeg og Camilla med dette, sier han.

- Givergleden øker nærmere jul

Artistene til Kai Robert og Camilla med venners julekonsert er ikke klare ennå, men som vanlig blir det en blanding av artister med og uten bistandsbehov.

– Det synes jeg er viktig å få til, derfor er Spilloppgjengen med flere også klare i år, pluss at det blir både kor og enkeltartister. Mange må se litt på sitt eget konsertprogram i julen, før vi kan gå ut med navn, sier Kai Robert, som lover at alle pengene som kommer inn går direkte til Frelsesarmeens julegryte.

– Alle som stiller opp her, gjør det gratis, fra artister til lån av kirken. Forhåpentligvis får vi inn mye penger og vi ser også at jo nærmere vi kommer jul, så større blir givergleden, sier han.

Artikkeltags