Gå til sidens hovedinnhold

Frihetspapiret - en historisk føljetong

Artikkelen er over 14 år gammel

Frihetspapiret vokser stadig, og i sitt tredje år er det over hundre aktører i sving fram mot mandagens premiere. Kjell Øivind Hansen tror forestillingen kan bli en samtidshistorie for byen. I de idylliske og tidsriktige Wegenerbrakkene på Borgarsyssel museum, øves det iherdig på konfliktene som utspilte seg på stedet for 100 år siden.

Svenske arbeidere og engelsk overklasse inntar Borregaard, og mens unger dør og flaska døyver smerten fabler arbeiderne om frigjøring og epler på en tirsdag.

Nytt manus klart

Førsteårets tematikk omhandlet unionsoppløsningen med Sverige i 1905, i år vil forestillingen - som i fjor - ta for seg flere hendelser i Borregaardssamfunnet i tiden etter unionsoppløsningen.

- Årets Frihetspapir blir en glidende overgang til neste års manus, sier forfatteren Kristin Lyhmann, og forteller at historiens utvikling alt er skrevet, og med de rette midlene får vi et helt nytt frihetspapir til neste år.

- Vi har en drøm om at nye hendelser fra Sarpsborgs historie blir skrevet inn hvert år, forteller prosjektleder Kjell Øivind Hansen, slik at Frihetspapiret i 2016 blir en fullstendig samtidshistorie.

Nytt av året er Hilde Bateman i rollen som jordmor Betsy, som tilføyer helsetematikk til stykket.

Historisk arv

Også i år har produsenten samlet skuespillere og produksjonsstab fra teatermiljøene i Halden og Sarpsborg. Fagforeningens mannskor, "Fagen", som ble stiftet 1906 skal også være med i forestillingen, og bringer sammen med mange barn og unge liv i arbeidermiljøet.

- Vi har nye sanger og så gjør vi forhåpentligvis ting på en bedre måte, smiler regissør Morten Milde, så håper jeg folk vil ta del i sin historiske arv.

Muligheten for det finner sted i perioden 30. juli – 5. august.