Gjestebud i Borg

NAVNEDEBATT: Olav Haraldsson, her i Sverdet-skuespiller Kristoffer Hivjus skikkelse, inviterte ved en rekke anledninger til gjestebud i Borg. I framtiden kan dette bli det nye navnet på Olavsdagene. (Foto: Thomas Andersen)

NAVNEDEBATT: Olav Haraldsson, her i Sverdet-skuespiller Kristoffer Hivjus skikkelse, inviterte ved en rekke anledninger til gjestebud i Borg. I framtiden kan dette bli det nye navnet på Olavsdagene. (Foto: Thomas Andersen)

Artikkelen er over 8 år gammel

Planene om et navnebytte på Olavsdagene konkretiseres. Hva synes du om forslaget til nytt navn på Olavsdagene? Diskutér saken her!

DEL

Dette kan bli Olavsdagenes nye navn: – Jeg har tenkt på Gjestebud i Borg som et godt navnealternativ, ja. Det er et flott og inviterende navn og unikt for Sarpsborg.

Det bekrefter Olavsdagene-sjef Caroline Rolstad overfor SA.

Utkrystallisert seg

For SA vet at Gjestebud i Borg har utkrystallisert seg som det mest konkrete alternativet dersom Olavsdagene skal endre navn.

Tittelen stammer fra Snorre Sturlasons beskrivelser i Heimskringla hvor Olav Haraldsson innkalte til gjestebud i Borg. Den ne historiske forankringen skal være et sterkt argument for akkurat dette navnet.

Caroline Rolstad ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer til saken før hun har diskutert den med blant andre påtroppende tusenårssjef Therese Evensen, men Rolstad er altså en av flere sentrale personer innenfor Olavsdagene-apparatet som ønsker et navnebytte.

Også markedssjef for Olavsdagene Dag Andersen, som har som oppgave å profilere festivalen godt, er i ordknappe termer positiv til navneforslaget. Han har også aktualisert navnet i en annen sammenheng, nemlig i Stian Joneid og Jonas Groths MGP-sang som nettopp har navnet «Gjestebud i Borg».

– Jeg deler Carolines syn på navnet Gjestebud i Borg. Utover det har jeg ingen kommentarer, sier Andersen.

Navnelikhet

Det var i august i fjor at SA for første gang fortalte om Olavsdagene-sjef Caroline Rolstads ønske om et navnebytte på festivalen hun leder fram mot 2016.

En grunnene til at hun ønsket et skifte var navnelikheten med Olavsfestdagene i Trondheim og Olavsdagene på Greåker.

Kultur-sarpingene var delt i synet på hvor lurt et slikt skifte var.

Blant dem som var avventende var Sarpsborg Kulturråds leder, og tidligere styreleder i Olavsdagene, Ingvar Høstbjør.

Nå mener han imidlertid at Gjestebud i Borg seiler opp som en god utfordrer dersom dagens navn skal endres.

– Jeg har tidligere sagt at dersom Olavsdagenes ledelse synes navnelikheten med Olavsfestdagene er vanskelig i jobben med å profilere festivalen, så kan et navnebytte være lurt. I så tilfelle er Gjestebud i Borg være et godt alternativ, sier han.

Skjer ikke i år

Et navneendring vil imidlertid ikke skje i år. Dersom et navnebytte skal finne sted må det forankres politisk, ettersom Olavsdagene er en festival i kommunal regi.

– En sak om rammene for Olavsdagene 2011 skal opp i kulturkomiteen i februar. Der er ikke et navnebytte tema. Vi tar en ting av gangen, og vi vet jo at Caroline Rolstad tenker oppbygging av festivalen fram mot 2016. Men Olavsdagene vil hete Olavsdagene også i 2011, sier kultursjef i kommunen Anita Grøseth til SA.

Artikkeltags