Historien om et ur

Av
Artikkelen er over 14 år gammel

Historien om Sørnes-uret, Sarpsborgs og Borgarsyssels store stolthet, er nå endelig å finne mellom to stive permer. Det har klokkemakersønnen Tor Sørnes sørget for.

DEL

"Klokkemakeren" har Tor Sørnes kalt boka om faren Rasmus Sørnes, som Borgarsyssel museum nå utgir. I går ble både far og sønn Sørnes skrytt opp i skyene under en høytidelig boklansering på museet.

"Måtte" skrive bok

- Rasmus Sørnes var et teknisk geni, sa museumsdirektør Sven G. Eliassen, som sammen med Tor Sørnes, Arne Solstad-Løse, Bjørn Paulsen og Erik Ødegaard utgjør "Sørnes-urets Venner". Også Ola Jonassen, leder i styret for Borgarsyssel, snakket varmt og lenge om både ur og bok.

Ordfører Jan Engsmyr var også smilende til stede.

- Det er utrolig at vi har denne flotte klokka i byens eie, sa han, og takket etterkommerne etter den fantastiske klokkemakeren for at de har donert farens samling til Borgarsyssel.

- Jeg følte rett og slett at jeg måtte skrive denne boka, sa Tor Sørnes, og forklarte at han brenner for å bevare klokkene og andre tekniske vidundre som faren skapte på hjemmeverkstedet.

Urmakermester Erik Ødegaard var storfornøyd og stolt over å kunne vise fram både ur og bok.

- Jeg har ikke hørt om andre klokkemakere som gjør absolutt all jobben selv, slik Sørnes gjorde, sa han.

- Til og med verktøyet hans var hjemmelaget, og den beskjedne mossingen var ikke engang urmaker, men elektrikerutdannet!

Det er rundt 15 år siden Sørnes-uret ble dratt fram fra glemselen. Erik Ødegaard var med og hentet det, der det sto nedstøvet i en kjeller på Jeløy. At uret havnet nettopp her og ikke på Teknisk Museum i Oslo, skyldes nok i stor grad Ødegaards iver og innsatsvilje.

- Det astronomiske uret er ikke bare av lokal, men av nasjonal og til og med internasjonal betydning, sa Ødegaard, og fikk alle med seg i den påstanden.

- Uret har en flott plassering på museet, og viser at vi er i takt med tiden, mente Sven G. Eliassen, som lovet å ta fortsatt godt vare på uret.

Boka, som ifølge forfatter Tor Sørnes kunne vært langt tykkere hvis de økonomiske rammene hadde vært annerledes, bugner av Rasmus Sørnes' skisser og ideer.

- Dette er en spesiell dag for oss, sa kona til Tor Sørnes.

- Jeg vet ikke om svigerfar ville ha taklet å være til et stede på et sånt arrangement; han var så fryktelig beskjeden!

Alle inntektene av boksalget går til arbeidet med å bygge opp et Sørnes-museum i Sarpsborg.

Artikkeltags