Terningkast 5: Kjærlighet og kulde i det moderne

Artikkelen er over 13 år gammel

Det er en moden debutant som presenterer et mer enn overbevisende knippe dikt med den herlige, absurde tittelen «Tyngde av fallende skygge». Så er mange av diktene også klart modernistisk-inspirerte.

DEL

Kristian S. Hæggernes plasserer seg midt i moderniteten når han skriver elegant om fluer som parer seg på en katt - midt i rundkjøringen. Her finner vi det rene lyset i bensinstasjonen, midt i en verden av kuldegysende galakser - men også den vàre kjærligheten som motvekt til det sterile i modernitetens omgivelser. Forfatteren beskriver kulden, vinteren - kanskje som et forvarsel om en ny istid, en psykologisk-økologisk istid - men der kjærligheten framstår som mentalt smeltevann - med deilige forløp som: «En hånd forsvinner på en ryggtavle» - distinkt og enkelt, samtidig vibrerende av følsomhet. Diktene er holdt i en du-form og får forsterket inntrykket av kjærlighetserklæringer.

Det ligger samtidig en innbakt pessimisme i diktene: «Stjernene kollapser/og trekker seg sammen/lik testiklene i kulde/Stjernene er varme/men alltid omgitt av en kulde/som gradvis vinner terreng».

Anmeldt av Kjell Eriksson

Kristian S. Hæggernes plasserer seg midt i moderniteten når han skriver elegant om fluer som parer seg på en katt - midt i rundkjøringen.

Artikkeltags