Bruker ferien med medmusikanter

MUSIKALSK FERIE: Disse fem ungdommene fra Sarpsborg har ikke noe i mot å bruke litt av ferien på å styrke musikkunnskapen. Fra venstre: Johanne Marie Hammeren (13) på fløyte fra HaBoNa-korpset, Åshild Gullingsrud (11) på fløyte fra Sarpsborg Jente- og Guttekorps, Fiona Wallin Norenberg (12) på slagverk i Sarpsborg Jente- og Guttekorps, Lavrans Tveit Wallin (12) på slagverk fra Varteig og Hafslundsøy skolekorps, og Marie Tønnesen (12) på saksofon fra HaBoNa-korpset.

MUSIKALSK FERIE: Disse fem ungdommene fra Sarpsborg har ikke noe i mot å bruke litt av ferien på å styrke musikkunnskapen. Fra venstre: Johanne Marie Hammeren (13) på fløyte fra HaBoNa-korpset, Åshild Gullingsrud (11) på fløyte fra Sarpsborg Jente- og Guttekorps, Fiona Wallin Norenberg (12) på slagverk i Sarpsborg Jente- og Guttekorps, Lavrans Tveit Wallin (12) på slagverk fra Varteig og Hafslundsøy skolekorps, og Marie Tønnesen (12) på saksofon fra HaBoNa-korpset. Foto:

Rundt 60 ungdommer har forrige uke deltatt på sommerkurs på Skjeberg Folkehøgskole. – Det er en slags skole der man lærer om musikk, sier musikantene.

DEL

Det er Norges Musikkorps Forbund som arrangerer sommerkurs rundt om i landet, og barna som er tilstede på Skjeberg Folkehøgskole nå kommer fra Østfold, Oslo, Akershus og Buskerud.

På kurset lærer de blant annet å spille sammen og i grupper, om musikklære og ulike teknikker på instrumentene.

Kursene har ulik fargekode, og nå er det rødt kurs som arrangeres. Dette er hovedsaklig for barna som skal begynne i 7. eller 8.klasse. Fem av dem er fra Sarpsborg.

Får venner

– Dette er en slags skole der du lærer om musikk, forklarer Åshild Gullingsrud som spiller fløyte i Sarpsborg Jente- og Guttekorps.

– Vi har spilt en del, i grupper og hatt musikklære. Og så har vi fått mange venner, forteller Fiona Wallin Norenberg (12) som spiller slagverk, også i Sarpsborg Jente- og Guttekorps.

Selv om det er mye fokus på det musikalske, er det også viktig å pleie samhold og det sosiale, og i pausene er det både kanonball og sang til piano.

Gjengen fra Sarpsborg er enig i at de har lært mye, og at det blir trist å dra hjem lørdag, etter hentekonserten er gjennomført.

– Det blir litt trist.. men det blir godt å slippe å stå opp tidlig, mener Marie Tønnesen.

– Det beste har vært å slippe å være hjemme, røper Fiona Wallin Norenberg.

ØVELSE: Det blir mye spilling i løpet av kurset. Her er det øvelse i korpsbesetning på 60 personer under ledelse av Maren Kristine Mørch.

ØVELSE: Det blir mye spilling i løpet av kurset. Her er det øvelse i korpsbesetning på 60 personer under ledelse av Maren Kristine Mørch. Foto:

– Kremen av norsk ungdom

Steffen Granly er produsent for sommerkursene fra NMF, og han har bare lovord å si om kursdeltakerne.

– Dette er kremen av norsk ungdom. De er positive, og det har ikke vært noe tull. Hensikten med kurset er å lære og samtidig inspirere. Og så blir man kjent med hverandre, kan han fortelle.

– Mange som er her spiller ikke i korps med 60 stykker til vanlig, så det er jo en erfaring. De er i en alder hvor de kanskje er vant til å lene seg på de eldre i korpset, men her er de mer jevngamle og må ta mer tak selv, fortsetter han.

Skaper samhold

Jevnt over har NMF 500-600 kursdeltakerer på sommerkurs hvert år, og utviklingen har holdt seg på det jevne de siste årene. Og selv om dagene er lange, med 9 økter øving, spill, lek og aktivitet, så ser Granly at mange av de samme kommer år etter år.

– Det er noen gjengangere, og kanskje de tar med en ny venn fra korpset. Det viktigste er å ha det gøy med det vi jobber med. At vi skaper samhold.

Sommerkurset har holdt til på Skjeberg Folkehøgskole i mange år, og Granly er veldig fornøyd med vertskapet.

– Skolen er alltid serviceinnstilt, og de ordner alt. Og så er det god mat her, smiler han.

Artikkeltags