Sarping blir årets festivalkunstner

FESTIVALKUNSTNER: Sarpingen og multikunstneren Are Buraas er årets festivalkunstner på Månefestivalen i år.

FESTIVALKUNSTNER: Sarpingen og multikunstneren Are Buraas er årets festivalkunstner på Månefestivalen i år. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Siden 2012 har Månefestivalen hvert år presentert en festivalkunstner innen ulike sjangere, og i år falt valget på grafitti- og multikunstneren Are Buraas (33) fra Sarpsborg.

DEL

– Det å være årets festivalkunstner er for meg en veldig stor ære, og ikke minst uventet, forteller han i en pressemelding til Sarpsborg Arbeiderblad.

Sarpsborg-kunstneren går langt utover grensene til graffiti, og er blant annet kjent for sine store, fargerike veggmalerier og dekorasjoner, noe som har gjort at han i år har blitt valgt ut til årets festivalkunstner på Månefestivalen, heter det i pressemeldingen.

Egen utstilling

Kunstneren fra Sarpsborg skal dermed ha egen utstilling på Månefestivalen som finner sted hver sommer i Gamlebyen i Fredrikstad.

– I denne utstillingen viser jeg hvordan jeg arbeider med konteksten mellom graffiti, tradisjonelle kunstuttrykk og stilarter.

Han skal også stille ut blyanttegninger, grafikk, tusj, digital grafikk, maleri og noen fotografier av tidligere veggmalerier. I tillegg skal han samarbeide med "Hip hop på Månen" og male live graffiti med andre artister under festivalen.

DEKORATIVT: Are Buraas er mannen bak blant annet kunstmotivene som man kan observere og passere i sentrumsgatene i Sarpsborg. Her fra Oskarsgate.

DEKORATIVT: Are Buraas er mannen bak blant annet kunstmotivene som man kan observere og passere i sentrumsgatene i Sarpsborg. Her fra Oskarsgate. Foto:

En del av Østen-kulturen

Are Buraas begynte med grafitti i 1997, og ble raskt en del av den yrende undergrunnskulturen Østen i Nedre Glomma-regionen. Han har også et nært forholdt til Månefestivalen, og berømmer særlig "Hip Hop på Månen".

- Det lokale hip hop-miljøet betyr mye for kulturen. Her møter vi folk fra hele landet. Vi får vist oss fram, lært videre til ungdommen og ikke minst kanskje åpnet noen sinn, forklarer multikunstneren fra Sarpsborg.

Det å være årets festivalkunstner er for meg en veldig stor ære

Are Buraas, multikunstner

Vil gjøre graffitikunst tilgjengelig

Buraas har fem år fra Kunsthøgskolen i Oslo bak seg med en master i grafikk. I 2013 produserte Are boken «Sarpsborg i grått - en by uten farger» i samarbeid med Sarpsborg kommune, team barn og unge, med mål om å gjøre graffitikulturen mer tilgjengelig for folk flest.

I Sarpsborg er han særlig kjent for å ha dekorert en rekke vegger i byens sentrumsgater, som løvetannen i Oskarsgate og Solo-veggen i gågata.

- Mitt mål er å kunne leve av kunsten. Min plan er å fortsette med kunst i det offentlige rom og jobbe videre for lovlige vegger og farger til folket.

Are Buraas

  • Alder: 33 år
  • Fra: Sarpsborg
  • Utdanning: master i grafikk fra Kunsthøgskolen i Oslo.
  • Aktuell som: årets festivalkunstner på Månefestivalen i Fredrikstad.

Artikkeltags