Ønsker skulptur av dronning Astrid til skulpturstien

Til Kulås: Therese Thorbjørnsen (Ap), ordfører Sindre Martinsen-Evje og Gøril Eilertsen (H), ser for seg at skulpturen av dronning Astrid skal plasseres langs skulpturstien i Kulåsparken.

Til Kulås: Therese Thorbjørnsen (Ap), ordfører Sindre Martinsen-Evje og Gøril Eilertsen (H), ser for seg at skulpturen av dronning Astrid skal plasseres langs skulpturstien i Kulåsparken. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

En ny skulptur av dronning Astrid, som skal lages av kunstner Birthe Marie Løveid, med en kostnad på cirka 650.000 kroner, skal få sin plass langs skulpturstien i Kulåsparken i løpet av 2019.

DEL

Dette er forutsatt at saken går gjennom i formannskapet i neste uke.

Skulpturplanene kommer i forbindelse med at det er det 1.000 år siden at ekteskapsinngåelsen mellom Olav Haraldsson og Astrid Olofsdatter fant sted i Borg. Olavsdagene 2019 ønsker også å videreføre arbeidet rundt lokal identitet og stedsutvikling som ble etablert i jubileumsåret 2016, i tillegg til at «allianser» blir sentralt for Olavsdagene i 2019. Utgangspunktet for giftermålet, var også å skape en allianse mellom Norge og Sverige.

Påvirket nordisk historie

Man ønsker derfor å markere jubileet med et nytt kunstverk i sentrum.

– Ekteskapet mellom den norske kongen og den svenske kongsdatteren utgjorde en allianse, som påvirket både norsk og nordisk historie. Dronning Astrid er en sterk kvinneskikkelse i Sarpsborgs og Norges historie. Det vil være flott med en skulptur av henne nå i 2019. Det vil jo også være med på å skape mer kunst i det offentlige rom, der folk er, og det er bra, mener utvalgsleder for kultur og oppvekst Therese Thorbjørnsen. Hun påpeker samtidig at det er en forutsetning for prosjektet at skulpturen kan produseres og avdukes i løpet av jubileumsåret 2019.

– Dessuten finnes det ikke mange skulpturer av sterke kvinneskikkelser i Sarpsborg i dag, sier ordfører Sindre Martinsen-Evje.

– Dronning Astrid har blitt beskrevet som en myndig og bestemt dame, som også var en viktig støttespiller for stesønnen Magnus, som Olav hadde fra et tidligere forhold. Astrid spilte også en viktig diplomatisk rolle i storpolitikken på den tiden. Dette passer også godt inn i ønsket om å løfte fram sterke kvinner i allianseåret 2019, sier Gøril Eilertsen (H).

«Fabulerende kunst»

Det vil ikke bli utlyst noen konkurranse rundt hvem som skal få lage skulpturen. Det er allerede bestemt at Birthe Marie Løveid, som også har laget «Torgkoner», får oppdraget – hvis det settes i gang.

– Løveid er en dyktig skulptør og har de siste to årene vært tilknyttet kunstgruppa i Sarpsborg kommune som ekstern kunstfaglig konsulent, og er godt kjent med Sarpsborg. I tillegg var hun faglig kunstkonsulent for «Genesis» og gågatekunsten i tusenårsjubileet i 2016, sier Martinsen.

Kunstneren har oppgitt en pris på en bronseskulptur til 680.000 kroner eksklusiv frakt og montering. Til frakt og montering anslås en utgift på 65.000 kroner. Rådmannen anbefaler videre at det settes av 55.000 kroner til avdukingsarrangement og uforutsette kostnader.

Ønsket for skulpturen er at den skal ha et unikt uttrykk, som kan inngå i konseptet «fabulerende kunst». Litt i samme stil som ble etablert med blant annet 2016-skulpturene «Gutten som snakket med dyrene» av Fredrik Raddum og Petter Hepsøs «Flod». I ettertid er konseptet tilført skulpturen «Weltschmertz» av Hepsø, i gågata.

Artikkeltags