I utgangspunktet har de 40 bilder klare til utstillingen, hvis de får plass til alt. Aikio står for fotografier, denne gang naturmotiver fra Finnmark, mens Fyhn står for streker og malerier over livets havarier – gjerne illustrert med havarerte båter.

Les også: Åpner nytt galleri med kafé

– Båtene som har strandet er gjerne selvbiografiske, men jeg har også en optimistisk tone i bildene mine. Blant annet har jeg et bilde, som kanskje er mitt hovedverk, med to katter som har åpnet en ostebutikk. Men jeg tar også for meg tankegangen om at bare man er blide og positive så går alt bra, men det er jo ikke helt sånn det fungerer i virkeligheten, sier 70-åringen, som nylig har blitt statspensjonist, mot sin vilje – og karakteriserer Tjenestemannsloven som en hjerteløs lov.

Motvillig pensjonist

– Er det noe jeg fikk dreisen på i livet, så var det å stå opp før klokken sju, gå på jobb og være der i 7–8 timer, men så fikk jeg ikke lov lenger. Nå fyller jeg den tiden med å jobbe med streker og maling, som hjelper meg med å rette opp noe av «havariet». Det er heldigvis nå mulig å gå fullt og helt inn for dette, noe som arbeidslivet gjorde vanskelig før, sier Fyhn, som bor i Tromsø, men opprinnelig er fra Finnmark.

Hobbyfotograf Rolf Aikio er også opprinnelig fra Finnmark, men har bodd i Sarpsborg i en årrekke. I dag er han 59 år, men etter alvorlig sykdom som umuliggjorde aktiv yrkesdeltakelse som 44-åring, har han fått anledning til å fotografere mer. Noen år etter startet han opp et større fotoprosjekt på Facebook.

– Hver dag har jeg lagt ut et nytt bilde, rett og slett for å ha noe å gjøre etter hjertesykdommen. Jeg har fått mer og mer respons underveis, men dette er min første utstilling, selv om jeg har vært interessert i og tatt bilder siden 70-tallet, sier Aikio, som også er engasjert i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke.

Les også: De ønsker å spre mer kunnskap om hjertesvikt

Eksotisk

Motivene til denne utstillingen er hentet fra naturen i Finnmark.

– Det er noe som ligger i sjelen min, og som er med på å døyve hjemlengselen. Jeg trives godt i Sarpsborg, men dette har også noe med identitet å gjøre. Finnmark er eksotisk, stort og er fargerikt. Jeg har reist mye rundt i Europa for å fotografere, men har kommet fram til at det mest eksotiske faktisk finnes i Norge, sier Aikio, som mener at bildene han viser i forbindelse med denne utstillingen, kan fungere som et slags hint. Alle burde unne seg gleden av å reise dit.

– De som ikke har vært lenger nord enn Trondheim, burde absolutt ta en tur og se selv, sier han.

Eller du kan sjekke utstillingen som åpner lørdag 9. september, hvor det blant annet serveres multekrem fra Ingøy under vernissasjen.