Nå tramper Mammut inn

Etterpsurt: Tittelen bokhandlerne har forhåndsbestilt mest av i år, er «Den niende graven» av Stefan Ahnhem.

Etterpsurt: Tittelen bokhandlerne har forhåndsbestilt mest av i år, er «Den niende graven» av Stefan Ahnhem. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Landets største boksalg starter mandag, når prisen dumpes på over 1.000 boktitler.

DEL

Mandag 12. februar braker det løs: Da starter årets gigantiske Mammutsalg, og mange benytter anledningen til å sikre både seg og ungene gode leseropplevelser i tiden framover. Visste du at Mammutsalget startet opp for hele 133 år siden? Det er dermed ikke bare en gigant i antall titler som tramper fram – men også litt av en veteran.

Årets utgave har bøker fra over 70 forlag – fordelt på 807 papirbøker og 270 ebok-titler. Ifølge Bokhandlerforeningen er det et rikt utvalg bestselgere som er med på moroa, samt en fin samling smalere titler også – for den kresne leser.

Og det vil være mye godt lesestoff å oppdrive for småtassene, meldes det.

– En av de mest populære kategoriene på Mammutsalget, er barnebøker. Foreldre kjøper både til egne barn og som gaver til barnebursdager, sier Anne Jorunn Skogøy, prosjektleder for Mammutsalget.

Seierstad og Hjorth

Av henne får vi også tips til bøker som kan bli årets storselgere.

– Tittelen bokhandlerne har forhåndsbestilt mest av i år, er «Den niende graven» av Stefan Ahnhem. Den mest forhåndsbestilte sakprosatittelen er «To søstre» av Åsne Seierstad, og den mest forhåndsbestilte romanen er «Arv og miljø» av Vigdis Hjorth, forteller Skogøy.

Mammutsalget, som er et samarbeid mellom Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen, arrangeres fra 12. til 24. februar. Blant forfatterne som gleder seg er Helene Uri. Hun sier Mammutsalget betyr synlighet.

– Det er mange som blar i katalogen, og som kommer innom butikkene, sier hun til NTB. Og legger til at hun selv er en ivrig kjøper under Mammut. I år har hun tenkt å sikre seg Marie Auberts novellesamling og Ruth Lillegravens diktsamling «Sigd».

Hun tipser også om den mer ukjente perlen «Det vokser et tre i Brooklyn» av Betty Smith, og mener mange kan ha glede av «Quizbibelen» når påskehøytiden står for turen. Et siste tips fra Uri er at titler signert Anna Gavalda egner seg godt som lydbok på vei opp til hytta.

– Hvorfor er Mammutsalget fortsatt viktig, Uri?

– Det er først og fremst viktig fordi det gir en anledning til å få oppmerksomhet rundt gode bøker og god litteratur!

Åpner mandag

Uri er en av flere forfattere som skal være med på å kaste glans over åpningsarrangementet hos Norli i Universitetsgata i Oslo, tidlig mandag morgen.

Til stede er blant andre Iben Akerlie, som fikk Arks Barnebokpris i 2016 for ungdomsromanen «Lars er LOL». Det er også Åsne Seierstad, som har to titler på Mammutsalget i år: «To søstre» og «En av oss».

Helene Uri er på sin side Mammutaktuell med språkbøkene «Perler for svin» og «Kroppsspråk». Det blir dessuten mulig å sikre seg forfatterens ekteskapelige «thriller», «Hålke».

Her handler det om Ebba og Karl som har vært gift i 40 år. De har vært igjennom det meste av skuffelser, lyst, latter, svik, gråt, samhold, barnefødsler, bitterhet og kjærlighet. Når de tvinges til å holde seg innendørs sammen i dagevis, oppstår det en slags ekstremsituasjon.

– Jeg regner med at bestselgerne også her vil selge mest, men det er jo gøy hvis noen andre også får et oppsving, sier Uri.

Artikkeltags