Boken har, som SA har skrevet om tidligere, nesten 100 malere og seks skribenter – damene kaller seg det – gått sammen om å utgi.

Samarbeidsprosjekt

Den opprinnelige ideen til en historisk kunsthappening i forbindelse med tusenårsjubileet var Elisabeth Gyllenstens/Geir Stahls.

Sammen med Hilde Vatn Sørlie og hennes elever ble det besluttet å gi ut en bok med malerier og tekster om Sarpsborg, i form av dikt, fortellinger og tanker – med prosjektittelen «Pensel & Penn».

Nå er utstillingen av de faktisk over 100 maleriene klar til visning – i kveld er det førpremière før alle kan se dem i morgen på utstillingsveggene eller i boken. Den har tekster av Hilde Vatn Sørlie, Ane Sofie Tømmerås, Kari Englund, Grete Elise Dahlen Fjellgaard, Gitte Yvonne Bjørndal Olsen og Mona-Elise Wirkola.

Overskudd går til kurs

Jubileumskomiteen har bevilget 122.000 kroner i støtte til bokutgivelsen. I tillegg har 13 private sponsorer fra Sarpsborg og Fredrikstad bidratt med kroner. Førsteopplaget er på 2.000 bøker, av disse er 500 forhåndssolgt.

– Dette har vært – og er – utrolig gøy å være med på. Nå er vi spente, sier Ane Sofie Tømmerås og Hilde Vatn Sørlie.

Det var på skrivekurs hos sistnevnte at skribentene møttes.

– Her har det blitt gjort mye research for at historiske fakta skal være korrekte. Etter hver historie har vi også en tekst med fakta under tittelen «Om», sa Sørlie da hun ble intervjuet av SA for litt siden.

Boken vil bli solgt på Soli Brug og på kontoret til isarpsborg.

– Overskuddet av salget vil gå til nye male – og skrivekurs, opplyser Sørlie.