- Jeg har hørt at det er veldig bra og med stor oppslutning, gjennomfører kvalitetsarrangement og har tradisjoner, forklarte hun til SA og var overveldet over en fullsatt sal med 260 kvinner i Smørehallen på Kulturkvartalet mandag kveld.

Åpenhjertig

Kulturformidleren Torill Stokkan foresto som bademester og fikk raskt Liza Marklund i humør. Hun avviste elegant å være berørt av mordtrusler hun har mottatt. I 25 år har den aktive feministen tatt opp følsomme problemstillinger helt siden hun startet som journalist i tidsskriftet for svenske vernepliktige til hun via lokalaviser i Nord-Sverige havnet som krimsjef i Expressen og redaktør i nystartede TV 4.

- Dersom du skriver at innvandrere er mennesker, mottar du snart mordtrusler. Men journalister lever ikke farlig i Sverige. Det har vel skjedd et mord på en journalist og en fagforeningsleder. Da er det mye farligere å være enslig mamma. Statistikken viser at 25 prosent av dem blir utsatt for vold i løpet av ett år, uttalte Marklund.

Langt engasjement

Hun har bred yrkeskarriere i tenårene før hun som 21-åring og gravid vender tilbake til Sverige for journaliststudier. Bakgrunnen var en opplevelse på en bra restaurant i Guatemala der en fattig tiåring fauses unna av servitørene. Liza er kvalm etter graviditeten og pakker inn delikatessene i sjømatgryta i brød og papir og gir gutten pakningene og følger etter. Da ser hun at han mater en enda yngre gutt før han selv forsyner seg av maten. Der og da bestemmer hun seg for å jobbe for barns rettigheter. I flere år har hun også vært UNICEF-ambassadør, utover å ha skrevet om barn.

Det feministiske engasjementet startet like tidlig da hun jobbet i Umeå. Da hentet hun ukentlig oversikt over rettssaker kommende uke som flommet over av voldssaker mot kvinner. Hun konfronterte rettens aktor som fnysende kommenterte: - Asch, disse hysteriske kvinnfolkene.

Da var et livslangt engasjement tent.

Forfatterstyrt

Marklund har slått seg ned i Marbella på sydkysten i Andalucía - boltreplass for de rike i verden. Hun elsker det vulgære ved stedet der hun bor sammen med ektemann og tre barn. Hun tjener sine store penger etter millionopplag og startet Piratforlaget i 1999 sammen med Jan Guillou. Det sikrer dem dobbelt honorar sammenliknet med andre forlag.

Den sjuende boken med Annika Bengtzon ligger hos bokhandlerne. Tittelen er "Livstid". Mye av innholdet handler om livstidsdommer, men Marklund selv ga ledetråden: Ekteskap varer ikke evig, heller ikke jobber, ikke lenger vennskap. Det eneste som varer evig er foreldreskapet, barna som er satt til verden.