Premièren på «Olav den Heldige og Lykkesverdet» bød på to tempofylte og humoristiske historietimer med stor spilleglede og billedskjønn kveldsutsikt over Tunevannet!

Det er andre året Olav den Heldige og hans venner (og fiender) inntar Landeparken. Onsdagens fullsatte première var en kveldsforestilling, og dette er årets nyhet – flere av forestillingene spilles i år senere på kvelden. Dette gir en ekstra dimensjon til forestillingen: Bakteppet er det blikkstille Tunevannet, og når himmelen farges rosa over Tune, kommer lyseffekter og bål til sin rett og skaper en magisk stemning.

Det hele starter med at vikingskipet Visund ror inn mot det som tidligere var «Sandgropa», og slipper av fortelleren, Sigvat Skald, spilt av Patrik Stenseth. Det hele rulles det i gang – en annerledes historieøkt med hovedinspirasjon hentet fra Monty Pythons «Ridderne av det runde bord».

Nettopp Patrik Stenseth er drivkraften i det som skjer på scenen – i to timer styrer han sine medskuespillere kontrollert gjennom historien. Storyen bygger som seg hør og bør på Olav den Helliges historie, men det er en relativt fritt adaptert versjon som presenteres – der humoren er framtredende. Olav er en lite ansvarlig ungdom med vannskrekk. Han døpes, overtar Lykkesverdet og får et kall fra Gud – og begir seg ut på vikingtokt i Europa. Vi følger ham til han faller på Stiklestad.

BILDER: «Olav den Heldige og Lykkesverdet»

Hvis dette synes som en helt troverdig historie, så tro om igjen. I løpet av forestillingen er det en rekke morsomme og utrolige hendelser publikum får ta del i gjennom skuespillernes ablegøyer. Det humoristiske høydepunktet er når Olav den Heldige sammen med Sigvat Skald skal reise Norge rundt (jada, musikken som følger er nettopp tittelmusikken fra TV-programmet). Her boltrer Patrik Stenseth seg i en rekke dialekter og imponerer et lattermildt publikum med crazy humor.

Det lokale er også ivaretatt en rekke steder. Olav den Heldige sliter med å grunnlegge byen Borg ved fossen og elva (han har jo vannskrekk!), men lar seg overtale når han ser hvilke praktfulle innbyggere byen har. Olav lover til og med prinsesse Astrid at han skal starte et eget bryggeri her i Borg.

I hovedrollen som Olav finner vi Lars August Jørgensen, og hans fiender er Philip Bøckmann (kong Knud) og Lasse Vermeli (Kalv Arnesson). Særlig er Philip Bøckmanns uforlignelige og nesten uforståelige danske konge et stadig underholdningsmoment. Teater-nestoren Terje Brevik er ny som Rane Roesson. Han tar med seg rutine og tyngde til rollen, og blir en link til tidligere tiders oppføringer av «Sverdet» på Borgarsyssel.

Patrik Stenseth er allerede nevnt, og Hanna-Maria Grønneberg er en velsyngende og innsmigrende prinsesse Astrid. Musikken har en framtredende rolle i spillet, og sarpingen Christian L. Stahr har laget fengende melodier og et tonefølge med kvalitet.

Forestillingen er tenkt å fungere både for barn og voksne – mye av humoren retter seg fremst mot den voksne delen av publikum. Likevel er det nok av ingredienser i helheten som gjør at et yngre publikum vil finne glede i historien som fortelles.

Det er en blanding av seriøsitet og løssluppen moro som presenteres i en vellykket balansegang, og en sitter igjen med et udelt positivt inntrykk. Det er nemlig spilleglede og en energisk kreativitet som er hovedmotoren i «Olav den Heldige og Lykkesverdet», der et sympatisk ensemble framfører noe de har lyst til å vise sitt publikum. Og denne spillegleden veier tungt!

Anmeldt av Øivind Lorentzen