Film om Mayhem og det norske black metal-miljøet med lokale innslag

«Mayhem»: Skuespillerne Jack Kilmer (fra venstre, Dead), Jonathan Barnwell (Necrobutcher), Rory Culkin (Euronymus) og Anthony De La Torre (Hellhammer) i en scene fra «Lords of Chaos» – som har verdenspremière på Sundance tirsdag.

«Mayhem»: Skuespillerne Jack Kilmer (fra venstre, Dead), Jonathan Barnwell (Necrobutcher), Rory Culkin (Euronymus) og Anthony De La Torre (Hellhammer) i en scene fra «Lords of Chaos» – som har verdenspremière på Sundance tirsdag. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Tirsdag var det duket for verdenspremière på «Lords of Chaos» – musikkvideoregissør og eks-metalltrommis Jonas Åkerlunds filmatisering av en omstridt dokumentarbok om det norske bandet Mayhem.

DEL

Deler av innspillingen av filmen er gjort på Tøyen i Oslo. Blant dem som skildres i filmen, finner vi sarpingene Jon «Metalion» Kristiansen og Stian «Occultus» Johannsen.

Kristiansen var sentral i miljøet, blant annet fordi han lagde bladet Slayer Magazine, mens Johannsen blant annet hadde et kort innhopp i Mayhem.

– Jeg har ikke noe ønske om å kommentere saken, og jeg er veldig skeptisk til filmen etter å ha lest utdrag av manus. Hvis du vil ha noe faktabasert om miljøet rundt den tidlige black metal-scenen i Norge, er det mer fakta å finne i Skomaker Andersen og Julenissen. At de lager en film om våre liv uten å ta kontakt med oss først, tolker jeg også negativt, sier Kristiansen (50), som heller ikke ønsket å stille opp på bilder til saken da Sarpsborg Arbeiderblad skrev om filmen i november 2016.

Tirsdag sto verdenspremièren under den amerikanske filmfestivalen Sundance i Park City i Utah, der filmen skal vises ytterligere tre ganger.

Filmen hevder i festivalomtalen å skildre «den forbløffende og sanne historien» om det norske black metalbandets tidlige dager – komplett med Varg Vikernes' drap på Euronymus. Men på den nye filmplakaten står det «basert på sannheter og løgner».

Åkerlunds filmplaner fikk Mayhem-veteran Jørn «Necrobutcher» Stubberud til å rase da de ble kjent: Da uttalte han til Rolling Stone at han skulle gjøre alt for å stoppe filmen.

1998-boken den er basert på, «Lords of Chaos: The Bloody Rise of the Satanic Metal Underground» av Michael Moynihan og norske Didrik Søderlind, kalte Stubberud «noe helvetes dritt».

– Det gjør meg forbannet at folk lager film om livet ditt og ikke engang gidder å konsultere eller kontakte deg, sa Stubberud til Slug Magazine.

Han nektet filmskaperne å bruke Mayhems originalmusikk fra denne tiden etter å ha lest manus – så i stedet blir islandske Sigur Rós å høre, ifølge Filter.

Artikkeltags