Jazzkonsert på Kaffeliten: – Rene sydenstemningen!

KVARTETT: Jazzklarinetisten Felix Peikli hadde fått med seg sangeren Marlen Tjøsvoll på opptredenen på Kaffeliten. I tillegg akkompagnerte Fredrik Eide Nilsen på bass og Emil Skovdal på gitar.

KVARTETT: Jazzklarinetisten Felix Peikli hadde fått med seg sangeren Marlen Tjøsvoll på opptredenen på Kaffeliten. I tillegg akkompagnerte Fredrik Eide Nilsen på bass og Emil Skovdal på gitar. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Felix Peikli bor i New York, og regnes i dag en av verdens mest anerkjente jazzklarinettister. Med en mor som driver Kaffeliten i Sarpsborg, ønsket han å bidra med noe. Hans idé var å holde jazzkonsert.

DEL

– Det har vært mye arbeid med åpning av kafeen for mamma og stefar, og det har vært kjempehyggelig å kunne bidra med det jeg kan, nemlig musikk, forteller Felix Peikli. Han har reist verden rundt og spilt klarinett, samt mottatt ulike priser og stipender for sitt engasjement for jazzmusikken.

Personlig atmosfære

Det ble en uformell og personlig atmosfære i bakgården på Kaffeliten da Peikli og bandet holdt konsert. På repertoaret sto flere kjente låter som «Summertime», «Autumn Leaves» og «In a Sentimental Mood». Assosiasjonene gikk til Django Reinhardt og swingstring-perioden på små, franske kafeer.

– Publikum var veldig mottakende. Det gir meg mye å spille foran folk, jeg kan påvirke musikken selv der og da. På en så liten kafé er det ikke avstand mellom publikum og bandet. Akustisk musikk blir veldig organisk og personlig. Og det personlige savner jeg litt i 2017, forteller han videre.

MANGE OPPMØTTE: Den intime bakgården midt i Sarpsborg sentrum kunne minne om en sydligere småkafè i det varme sommerværet.

MANGE OPPMØTTE: Den intime bakgården midt i Sarpsborg sentrum kunne minne om en sydligere småkafè i det varme sommerværet. Foto:

I tillegg til Peikli var det Marlen Tjøssvoll på sang, Emil Skovdahl på gitar og Fredrik Eide Nilsen på bass. Bandet hadde ingen problemer med å begeistre publikummet med alt fra behagelige sangtoner til imponerende teknikkspill på klarinett.

Jazz er veldig menneskelig

Felix Peikli, jazzklarinettist

Ikke første og siste konsert

Jürgen Edling har vært daglig leder ved Kaffeliten siden mai, og har flere planer framover.

– Vi har investert mye, og vi vil fortsette å være en lunsjkafé, men også satse på å leie ut selskapslokale. I Sarpsborg er det ingen som leier ut selskapslokaler for mindre lag under 50 personer – det kan vi gjøre her.

Etter dagens jazzkonsert spinner han også videre på tanken om flere slike konsertarrangement.

– Om sommeren kan vi ha noe ute i bakgården, mens om høsten og vinteren kan det arrangeres intimkonserter inne. Hovedsakelig jazz og blues. Du ser jo i dag, det skaper jo rene sydenstemningen, og kan jo nesten se ut som Hellas der ute, smiler han.

Og den lille, intime kafeen beviste lørdag at den absolutt er stor nok til å skape en lun og hjemmekoselig konsertopplevelse for de oppmøtte.

Felix Peikli på Kaffeliten

  • Født og oppvokst i Oslo
  • Ble introdusert for musikken gjennom skolekorps
  • Benny Goodman vakte interessen for amerikansk jazzmusikk
  • Studerte musikk ved Berklee i College of Music i USA
  • Bor nå i New York
  • Blitt tildelt utallige priser og stipender for sine utmerkelser og bidrag til både klarinett og kulturliv
  • Har opptrådt på flere berømte scener i New York, og holdt konserter globalt
  • Spilte lørdag på Kaffeliten med Marlen Tjøssvoll (sang), Emil Skovdahl (gitar) og Fredrik Eide Nilsen (bass)
  • Det er hans mor, Une Peikli og stefar Jürgen Edling som driver Kaffeliten
  • Antall publikummere var rundt 40-50

Artikkeltags