Gå til sidens hovedinnhold

Nå kan du komme og gå som du vil på biblioteket

Artikkelen er over 6 år gammel

Sarpsborg hovedbibliotek er det første by-biblioteket i Norge som tilbyr innbyggerne selvbetjent adgang utenom betjent åpningstid.

– Dette er et flott tilbud til innbyggerne i Sarpsborg. Nå kan alle benytte seg av biblioteket hele året, når de selv måtte ønske, sier ordfører Sindre Martinsen-Evje til SA.

Åpent 365 dager i året

Klokka 07.00 i går morges satte ordføreren sitt lånekort i en ny kortleser på utsiden av bibliotekets hovedinngang. Han ble med det den første som logget seg inn på det nye systemet i hovedbiblioteket.

Etter å ha tastet sin private pinkode, kunne ordføreren, og nå hvem som helst, helt på egen hånd oppholde seg fritt i biblioteket, og benytte seg av alle deres tilbud fram til 22.00.

– Tilbudet gjelder alle dager i året, uten unntak, søndager og julaften. Sarpinger kan levere og låne bøker og film på selvbetjente automater, hente reserverte bøker i hyllene, bruke PC-ene, kopiere, lese aviser og tidsskrifter og benytte studierommene, helt på egenhånd, sier biblioteksjef Anette Kure.

En permanent løsning

Utvidelsen er et pilotprosjekt i samarbeid med Bibliotekenes Hus, som er en fellesbetegnelse for virksomheten i selskapene Biblioteksentralen, Bibliotekenes IT-senter, BS Eurobib AS, BS Undervisning og Norsk Bibliotektransport. Sammen skal Sarpsborg bibliotek og Bibliotekenes Hus ta i bruk, teste og videreutvikle teknologi som skal gi bedre ressursutnyttelse og større muligheter for selvbetjening. Dette vil gi en økt servicegrad til kommunens innbyggere i form av økt tilgang, mer tid for bibliotekpersonalet til aktiv litteraturformidling og mer tid til å bistå bibliotekbrukerne.

– Dette blir garantert en permanent løsning ettersom vi nå har åpnet. Vi er veldig fornøyd med å se at alt fungerer som det skal. Biblioteket her er et trivelig sted å være, og de nye systemene fungerer bra, sier prosjektleder Tor Bekkevold fra bibliotekets IT-sentral.

Stoler på sarpinger

Folk kan nå komme og gå som de vil. Også når det ikke er betjening tilstede. At lånetakerne kan ferdes fritt rundt i lokalene bekymrer ikke biblioteksjefen.

– Det er ingen grunn til det. Denne løsningen har fungert bra i Danmark og Sverige. Dessuten stoler vi på sarpinger. I tillegg er det registreringsbrikker i alle bøkene, og overvåkningssystemer med video som fanger opp all aktivitet, betrygger Anette Kure.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.