Ny nedgang for biblioteket

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

For fjerde år på rad er det en nedgang både i besøkstall og utlånstall ved Sarpsborg bibliotek

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Biblioteksjef Ingard Gjerløw Hansen la fredag frem driftstall og kommentarer for 2006. Tallene viser en nedgang fra fjoråret over hele linjen. Størst er nedgangen på musikkutlån generelt, og bokutlån til voksne. I fjor ble det registrert 163.884 besøk på biblioteket, det er en nedgang på 13,2 prosent mot året før. I toppåret 2003 ble det registrert 220.000 besøkende.

Negativ trend

- Det er en trend som fortsetter, sier Gjerløw Hansen, og det er klart at det er nedgangen i besøket som bekymrer mest. Det viser at folk ikke kommer hit til biblioteket så ofte som før. Antallet aktive brukere er ikke så verst. Vi har 20.579 stykker, og det er 41 prosent av Sarpsborgs befolkning.

Musikk på nettet

Nedgangen i musikkutlån skyldes i stor grad den økte bruken av MP3-spillere og den enkle tilgangen folk har til musikk over internett. Når det gjelder bokutlån for voksne er det paradoksalt nok etterspørselen etter de mest populære bøkene som fører til noe av nedgangen. Det opereres med ventelister på 40-80 mennesker for de mest populære romanene, som for eksempel Berlinerpoplene av Anne B. Ragde og Frelseren av Jo Nesbø. Det er mange som ikke orker å vente så lenge, og heller kjøper boken i butikken, hvor den nye bransjeavtalen fører til redusert pris og billigutgaver.

På offensiven

- Vi sitter ikke med hendene i fanget. Vi skal sette i gang prosesser for å stoppe dette, innen for de ressursrammene vi har, fortsetter Gjerløw Hansen.

I første omgang ønsker han en brukerundersøkelse, for å finne ut hvorfor biblioteket brukes mindre, og hva brukerne konkret er misfornøyd med.

- Vi kom ellers godt ut av det i en ny kommunal undersøkelse. Av førti virksomheter kom vi på fjerdeplass. Men vi vet at brukerne både er misfornøyde med, og usikre på åpningstidene.

Oppmerksomheten skal i større grad rettes mot barn og unge.

- Vi må bli flinkere til å markedsføre oss overfor skoler og barnehager, det er langsiktige investeringer. Dessuten skal vi innføre en ny ordning med hurtiglister, hvor de mest populære bøkene kan lånes i én uke. Et utstrakt samarbeidet med andre østfoldbyer, Vestfold og høyskolen gir Sarpsborgbiblioteket en mye større boksamling å hente fra. Det, sammen med en oppdatert datatjeneste, skal lede mot morgendagens bibliotek, avslutter en offensiv biblioteksjef.

Artikkeltags