Redder Olavsfestivalen

Styrker Olavsdagene: Therese Thorbjørnsen i Ap og de øvrige samarbeidspartiene ønsker å sette av en million kroner til Olavsagene i neste års budsjett.

Styrker Olavsdagene: Therese Thorbjørnsen i Ap og de øvrige samarbeidspartiene ønsker å sette av en million kroner til Olavsagene i neste års budsjett. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Det så lenge ut til at det var over og ut for Olavsfestivalen. Nå styrker samarbeidspartiene Olavsdagene med en million kroner.

DEL

Rådmannen gikk i sitt budsjett inn for å kutte 900.000 kroner i Olavsdagene, som blant annet omfavner Olavsfestivalen. De pengene henter nå samarbeidspartiene inn igjen, og legger på ytterligere 100.000 kroner.

- Må bygge videre på tusenårsjubileet

Hadde rådmannens innstilling blitt stående, ville det med stor sannsynlighet betydd slutten for Olavsfestivalen, og med det også en svekkelse av Olavsdagene.

– Vi mener det er veldig bra for kulturlivet i Sarpsborg å styrke Olavsdagene. Vi tenker at vi nå er ved veis ende av et fantastisk tusenårsjubileum, hvor identitetsoppbygging og stolthet over Sarpsborg har vært en stor del av markeringen. Derfor ønsker vi ikke å stoppe der, men bygge videre på alt det gode som har skjedd, og der er Olavsdagene en viktig brikke, sier leder kultur og oppvekst, Therese Thorbjørnsen (Ap).

Jeg ble faktisk litt rørt. Det er helt fantastisk.

Guro Elise Berg, leder for Olavsfestivalen

Thorbjørnsen ønsker å utvikle Olavsdagene og Olavsfestivalen over tid, ved bruk av Landeparken og Storholmen.

– Vi ønsker at det satses videre på vikingaktiviteter og historieformidling, og at dette blir et kulturelt fyrtårn. Vi ønsker også en gjennomgang av retningslinjer og strategier for Olavsdagene i framtiden, så vi også har en hånd på rattet videre. Olavsdagene skal være med på å skape identitet og stolthet til byen vår, og vi viser med dette at vi ser på Olavsdagene som viktig for Sarpsborg. Derfor går vi mot rådmannens forslag, med et ønske om at Olavsdagene skal få utvikle seg videre, sier Thorbjørnsen.

Nytt folkebibliotek

I kulturplanene for neste års budsjett er det også avsatt penger i et investeringsfond for 2018 og 2019 (to millioner i 2018, og en million i 2019), som er øremerket et nytt folkebibliotek.

-  Nytt bibliotek er viktig for oss, og vi viser også at vi mener noe med valgløftene om et nytt folkebibliotek. Det er en prioritet som skal følges hele veine framover, sier Thorbjørnsen.

Samarbeidspartiene har også lagt tilbake 300.000 kroner til fritidsklubbene i distriktet, etter at rådmannen først ønsket å fjerne den summen.

- Også dette er et viktig satsingsområde, og et godt tilbud for alle unge som benytter seg av fritidsklubbene i Sarpsborg, sier hun.

Budsjettet blir behandlet og vedtatt 8. desember.

- Helt fantastisk
Vikingkamp: Kampshow fascinerte både små og store i Landeparken under Olavsfestivalen i 2015. Nå reddes festivalen, som sto i fare for å bli lagt ned.

Vikingkamp: Kampshow fascinerte både små og store i Landeparken under Olavsfestivalen i 2015. Nå reddes festivalen, som sto i fare for å bli lagt ned. Foto:

Guro Elise Berg, leder for Olavsfestivalen, mottar nyheten om at Olavsfestivalen nå reddes med stor glede.

- Ja, jeg ble faktisk litt rørt. Det er helt fantastisk. Det er også godt å få den anerkjennelsen som jeg synes Olavsfestivalen fortjener, og det får vi jo nå. At kommunen i tillegg ønsker å være delaktig i utviklingen av Olavsdagene og Olavsfestivalen ser vi på som positivt. Det betyr at de er interesserte og vil være med på dette videre, sier Berg, som leder Olavsfestivalen sammen med Lars Erik Antonsen.

Summen medfører at det blir Olavsfestival også til sommeren.

- Ja, helt klart. Dette betyr veldig mye for oss. Det var ikke noe hyggelig å se de tallene som ble lagt fram i det opprinnelige budsjettforslaget, men nå kan vi starte arbeidet fram mot en ny festival med en gang. Jeg synes at vi har bevist at Olavsfestivalen har livets rett og at det er noe som burde fortsette. Det er jo tross alt vår bys historie vi formidler til barn og unge, og under forrige festival hadde vi 6.000 besøkende her, understreker Berg.

Artikkeltags