Foreslår spleiselag for å få «Weltschmerz» til sentrum

Prossessen i gang: Ole Dørje er blant initiativtakerne til å få Petter Hepsøs (bildet) bronsehund «Weltschmerz» til sentrum.

Prossessen i gang: Ole Dørje er blant initiativtakerne til å få Petter Hepsøs (bildet) bronsehund «Weltschmerz» til sentrum. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

I en mail til Sarpsborg kommune foreslår Ole Dørje et spleiselag for å få Petter Hepsøs bronsestatue «Weltschmerz» til sentrum. Sarpsborg kommune vurderer å bli med, men må se på både økonomi og byutviklingsplaner først. Det er ikke gitt at hunden får plass i gågata, som er Dørjes ønske.

DEL

Bronsehunden vil i så fall koste et sted mellom 500.- og 600.000 kroner, og Dørje har allerede en liste på «minst» ti bidragsytere, eller «bypatrioter», som er villige til å gå inn med 20.000 kroner hver.

– Petter Hepsø fra Sarpsborg er en viktig billedhogger i Norge i dag. Han var en av utstillerne under førjulsutstillingen på Soli Brug, blant annet med sin store hund «Weltschmerz», som ble gjenstand for uvanlig stor oppmerksomhet. Hundrevis av bilder florerer som selfies på Facebook og Instagram. Folk blir nesten forelsket og det er nærmest et folkekrav at den kan bli igjen i byen. Flere har bedt meg om å prøve å få det til. Slik vi ser det, ville den virkelig kunne styrke opplevelsen av sentrum, øke attraksjonsverdien/interessen for Sarpsborgog bidra til den gode følelsen. Uttrykket til hunden kan lett assosieres med den godmodige sarpingen. Tanken er at den skal plasseres i gågata, slik at gata nærmest kan bli en fullkommen skulpturløype. Nøyaktig plassering er foreløpig uklart, skriver Ole Dørje i sin redegjøring til kommunen.

Tanken er at den skal plasseres i gågata, slik at gata nærmest kan bli en fullkommen skulpturløype.

Ole Dørje

Skulpturen i bronse er cirka 220 cm høy. Hvis planene blir realisert er tanken å få montert en plakett i tilknytning til skulpturen, med navnet på bidragsyterne.

Kommunen bestemmer plassering

I kommunens svar til Dørje skriver de at innspillet er spennende, men at de må først må vurdere både kostnader, tekniske forhold og en eventuell lokalisering ut fra et byutviklingsperspektiv.

– Jubileumsåret har vist at nye skulpturer i bybildet kan engasjere og begeistre befolkningen, og styrke opplevelsen av byen. Det er da også et område som vi nå arbeider med å utvikle videre. Konkret så forbereder vi å opprette en tverrfaglig kunstkomité, som skal sørge for at kunstgaver til kommunen ivaretas på en best mulig måte. En slik komité vil både vurdere kostnader knyttet til å ta imot kunstverk, se på tekniske forhold og lokalisering i et byutviklingsperspektiv. Initiativtaker kan gjerne ønske seg en plassering, men det er kommunen (som eier av gågata) som må bestemme hvor denne skal være, opplyses det fra Birgitte Dahlstrøm, rådgiver enhet kultur i Sarpsborg kommune.

KUNSTNERMØTE: Ole Dørje (til høyre) jobber for å få Petter Hepsøs (i midten) bronsehund fra Soli Brug til Sarpsborg sentrum. Til venstre står kunstnerkollega Fredrik Raddum.

KUNSTNERMØTE: Ole Dørje (til høyre) jobber for å få Petter Hepsøs (i midten) bronsehund fra Soli Brug til Sarpsborg sentrum. Til venstre står kunstnerkollega Fredrik Raddum. Foto:

Næringslivet på banen?

I skrivet informeres det også om planer rundt en skulptursti i Kulås, som da også kan bli ett mulig plasseringssted for «Weltschmerz».

- Dersom Sarpsborg kommune skal bidra til finansiering av denne skulpturen, må vi få litt tid på vurdere finansieringsmuligheter. ­ Og se forespørselen i forhold til både kunstkomité og skulpturpark. Kanskje næringslivet kunne utfordres på å ta en noe større del i et spleiselag her? Slik at kommunen kan bidra med restbeløpet som skal til for å kunne få skulpturen opp å stå, skrives det fra kommunen.

 

«Weltschmerz»

Bronsestatue av en hund som er cirka 220 centimeter høy.

Laget av Sarpsborg-kunstner Petter Hepsø (43), som nå er bosatt på Kråkerøy.

Hunden står per i dag på Soli Brug

Ole Dørje er blant initiativtakerne til å få bronsehunden plassert i Sarpsborg sentrum.

««Weltschmerz» (på tysk: «Verdenssmerte») er et begrep brukt av den tyske forfatteren Jean Paul, og betegner den smertelige følelsen en opplever når man forstår at den fysiske virkeligheten aldri kan tilfredsstille sinnets behov, en følelse av egen og av verdens utilstrekkelighet. Denne typen pessimistiske og melankolske verdensanskuelser var vanlige blant en rekke romantiske forfattere», ifølge wikipedia.no.

Artikkeltags