Ønsker Hamsun-statue i Sarpsborg

ET HALVÅR: Knut Hamsun bodde et halvt års tid i Sarpsborg, blant annet i Kristiansens Hotell i bakgrunnen, forteller Glengaktivist Pål Antonsen. (Foto: Jarl M. Andersen)

ET HALVÅR: Knut Hamsun bodde et halvt års tid i Sarpsborg, blant annet i Kristiansens Hotell i bakgrunnen, forteller Glengaktivist Pål Antonsen. (Foto: Jarl M. Andersen)

Artikkelen er over 9 år gammel

Det er i dag 150 år siden Knut Hamsun ble født. Nå fortjener han en statue i Sarpsborg, mener kulturentusiasten Pål Antonsen.

DEL

Den tidligere Glenglederen har tatt initiativ til en egen Hamsun-uke i tidsrommet 21. til 24. september med et omfattende program.

– Knut Hamsun bodde i Sarpsborg et halvt års tid etter å ha gitt ut «Sult» i 1890 og mens han skrev på «Mysterier». Dessuten holdt han de berømte kåseriene der han kritiserte størrav hva elser som Ibsen og Bjørnson og etterlyste mer dybdepsykologi i litteraturen,. Han var personlig skattyter til byen. Han bodde blant annet på Kristiansens Hotell, og her burde det settes opp en byste eller en plakett som forteller om oppholdet, sier Pål Antonsen.

Hva synes du om forslaget til å reise en statue av Knut Hamsun i Sarpsborg? Si din mening i kommentarfeltet nedenfor!

Etablere eget fond

Pål Antonsen legger ikke skjul på at initiativtakerne til Hamsun-uka har bunnskrapt kasse. Han har alliert seg med biblioteksjef Ingard Gjerløw Hansen og Guro Elise Berg ved Kultursenter.

– Vi ønsker å gjøre dette til en årlig markering av Hamsun og forfatterskapet hans. Men alt vil avhenge av oppslutningen i september, sier Antonsen. Han ønsker også å etablere et fond for å samle inn penger for å få reist statuen av dikterhøvdingen.

Burde vært dømt

Pål Antonsen mener at etterkrigsgenerasjonen har lært seg å skille mellom forfatteren og nazisten Hamsun.

– Det norske samfunnet har aldri akseptert lefling med nazismen og Hitler. Derfor var det feil å stille en diagnose om varig svekkede sjelsevner. Hamsun burde vært dømt som landssviker og gitt den straff han fortjente, sier Antonsen.

– Men det har også vært en debatt om Hamsun lot seg styre av kona Marie eller om han var klar over hva nazismen sto for. I filmen basert på Thorkild Hansens biografi går det fram at Marie hadde stor påvirkningskraft overfor dikteren. Det er også klart at hun oversatte til tysk det motsatte av hva Hamsun sa da han møtte tyske offiserer og ba dem fare pent med nordmennene, sier Pål Antonsen.

Rikholdig program

I helgen ble det avduket en statue over Hamsun i Vågå. I dag åpner det nye Hamsun-senteret i Hamarøy, og det er stor feiring i Grimstad og i hjemmet på Nørholm - dit også Pål Antonsen skal tilbringe noen dager.

Han lover et rikholdig program i slutten av september. Det blir høytlesing fra «Mysterier», Ketil Bjørnstad, med familie fra Tune, laget i 1982 en plate med tonsatte Hamsun-dikt sammen med Ole Paus som aldri tidligere er framført, underholdningsbyrået Bergtatt har dramatisert dikterens opphold i Sarpsborg, biografen Lars Frode Larsen tar for seg samme tema og det blir kinovisning av den kritikerroste Hamsun-filmen med Ghita Nørby og Max von Sydow. Dessuten åpner byarkitekt Svein Jakobsen hjemmet sitt der Kristiansens Hotell befant seg og viser egne arbeider i atelieret.

LES I SA TIRSDAG:

Blandet mottakelse blant byens politikere

LES SA SOM E-AVIS HER!

Artikkeltags