Gå til sidens hovedinnhold

Sarpsborg gjør et byks på kulturindeksen, men ligger fortsatt langt nede

Artikkelen er over 4 år gammel

Kulturindeksen 2017 måler hvordan det sto til med kommunenes kulturvilkår i 2016. I Sarpsborg har man fra 2015 til 2016 hoppet fra 285. til 239. plass på oversikten, av i alt 428 kommuner.

Det er Telemarkforsking som står bak utarbeidelsen av Kulturindeksen, hvor en rekke parametere måler bruk av midler, tilskudd og publikumsbruk. Deretter vektes dette ut fra en fordelingsnøkkel. De understreker at målingen ikke er 100 prosent nøyaktig, av den grunn at det mangler parametere og innberettete tall, men den gir en god pekepinn på hvordan det ligger an med kulturen i en gitt kommune.

- Veldig gledelig

Selv om Sarpsborg gjør et solid hopp oppover på kommuneoversikten, så ligger de fortsatt ganske så langt nede på tabellen fra Telemarksforsking. Til sammenligning ligger Fredrikstad på 91. plass, Halden på 179. plass og Moss på 82. plass. 

– Det er veldig gledelig at vi går markert opp på denne rangeringen, selv om den ikke nødvendigvis gir et fullstendig bilde av hva som skjer i kulturlivet. Vi gjorde veldig mye bra inn mot byjubileet, og det gir utslag i denne oversikten. Nå må vi sørge for å bygge videre på dette. Vi har gode forutsetninger for at dette skal bli et varig løft, særlig fordi vi har gjort mye for å få bedre arenaer for kulturaktivitet. Jeg tenker da særlig på fornyelsen av Kulås Amfi og Sarpsborg Scene, og ikke minst Olavs hall som har løftet museet vårt. Vi vil fortsette arbeidet med å få bedre arenaer ved å oppgradere Sarpsborg scene ytterligere, og ved å bygge et nytt og moderne bibliotek. Så må vi også sørge for å ta vare på de gode kulturmiljøene våre, sier Therese Thorbjørnsen (Ap),  leder for kultur og oppvekst i kommunen.

Stort museums- og konserthopp

De 11 sentrale områdene det måles på, er: Kunstnere, frivillighet, tildelinger, Den Kulturelle Skolesekken, Kulturskolen, scenekunst, bibliotek, kino, konserter, museum og kulturarbeidere.

På listen over museumstilbud har Sarpsborg gjort et stort hopp fra 2015, faktisk helt fra 298. plass til 86. plass. Også på konsertfronten har Sarpsborg gjort et stort hopp, fra 216. plass i 2015 til 66. plass i 2016. Uten at det står spesifisert, så er det naturlig å tenke at blant annet Sarpsborgfestivalen og Sarpsborg scene har vært med på å gi byen et løft.

Når det gjelder kulturskole, så ligger Sarpsborg helt nede på 396. plass, selv om de fra 2015 til 2016 har beveget seg opp fra 407. plass. Også tilbudet Den kulturelle skolesekken faller ganske så kraftig, fra 162. plass til 396. plass.

Forskningsfakta

Norsk kulturindeks er en årlig oversikt over kulturtilbud og kulturaktivitet i norske kommuner utarbeidet av Telemarksforsking. Indeksen er basert på registerdata fra en rekke offentlige etater, interesseorganisasjoner og foreninger.

Målsetningen med Norsk kulturindeks er å beskrive det faktiske kulturtilbudet og den faktiske kulturbruken innenfor kommunen som geografisk område.

Indeksen er utviklet av Telemarksforsking i samarbeid med norske kommuner og fylkeskommuner.

Kilde: Telemarkforsking

 

Kommentarer til denne saken