- Jo da, det er morsomt at bildene mine har solgt godt, innrømmer Lars Løken mens han viser rundt i veletablerte Galleri Henrik Gerner i Moss, tidligere Galleri Brandstrup. Her henger 35 bilder. 31 av dem er solgt, de fleste i løpet av åpningshelgen. De siste fire bildene vil være solgt når utstillingen stenger 3. juni, forsikrer gallerist Dag Modal.

I oktober stilte Løken ut 31 bilder i prestisjegalleriet Bi-z i Kristiansand. Her var det utsolgt etter et par dager. Prisene er sånn midt på treet i samtidskunsten og varierer fra 5-6.000 kroner for håndkolorerte litografier til de dyreste bildene i stort format til 38.000 kroner.

Skaper stemninger

Lars Løken setter pris på de lyse og luftige lokalene i den ærverdige bygningen ved inngangen til Møllebyen i Moss. Han maler ofte i store formater og maler på såkalte MDF-plater som er mer stabile enn finerplater. Han benytter mye sand og fliselim i bildene for å skape ønskede strukturer. Og malingen er av den eldste og klassiske sorten, eggoljetempera, som malerne benyttet før oljemalingen ble oppfunnet.

- Jeg ønsker å fange øyeblikket og skape en stemning i bildene. Dette er ikke politisk kunst, og jeg er ikke ute etter å provosere. Jeg vil gi en ro i bildene, men samtidig at det er en spenning der for å hindre at det blir kjedelig, forklarer Lars Løken.

Langvarig fordypning

Alle de 35 bildene kretser omkring det samme motivet: Barn og skikkelser som beveger seg på store rullesteiner i fjæra. Utstillingen er da også kalt "Ved vannet". Bildene er basert på foto av kunstnerens to barn der de leker og gir assosiasjoner til kunstnerens egne opplevelser fra sjøkanten som innga spenning.

- Jeg er opptatt av å holde på et tema og gå så dypt som mulig inn i problematikken. Fordypningen kan gå over flere år. Ett motiv kan få ti variasjoner. Derfor vet jeg alltid hva jeg skal gjøre når jeg beveger meg ut i atelieret i hagen om morgenen. Hva utfallet blir, er noe helt annet. Jeg ønsker å ta vare på tilfeldighetene, sier Løken som snart er aktuell utsmykker i Kristiansand og med en rekke bestillinger på bilder inne.

Vekselbruk

Lars Løken har levd av kunsten de siste fem-seks årene. Før viet han all tid til musikken som bassist i flere poprock-band. Han har ikke helt gitt slipp på musikken og er aktuell i Glenghuset i oktober sammen med Fredrikstad-trommeslageren Ole Petter Hansen og Beat for beat-pianist Gisle Børge Styve i bandet "Taylor Made" som viser hele repertoaret til James Taylor.

Og hele familien befinner seg i Sarpsborg. Fram til seks års alder bodde han i byen og tilbrakte alle somrene hos besteforeldrene på Ise.

- Jeg føler meg som sarping selv om familien flyttet til Vennesla. Og jeg slår om dialekten når jeg kommer på sarpsborgbesøk, humrer den populære kunstneren.