Spliden om Tuneskipet fortsetter

VIKINGSLAG: Eierskapet til Tuneskipet har blitt en het debattpotet i sommer.

VIKINGSLAG: Eierskapet til Tuneskipet har blitt en het debattpotet i sommer.

Artikkelen er over 7 år gammel

Sommerens vikingstrid fortsetter. Historikerne er delt i synet på hvorvidt Tuneskipet hører hjemme i Sarpsborg eller Fredrikstad.

DEL

– Sarpingene har ikke noe som helst andel i Tuneskipet. Det burde hete Haugenskipet fra funnstedet på Rolvsøy.

Det sier lokalhistoriker Sven Skahjem til Fredriksstad Blads nettsider.

Han går dermed sterkt imot historikerkollega Sven G.Eliassens syn på saken om Tuneskipet.

I gårsdagens SA stilte fylkeshistoriker Eliassen seg kritisk til forslaget fra Fredriksstad Blads nyhetsredaktør Roy Freddy Andersen om å bygge opp en kopi av Tuneskipet i plankebyen.

– Det er et kunstig forslag. Man kan ikke lansere slike ideer basert på dagens kommunegrenser. De har blitt til nærmest ved politisk administrative tilfeldigheter. Tuneskipet lå i det som var Tune sogn som har en naturlig tilknytning til Sarpsborg. Derfor vil det også være naturlig at en eventuell kopi av skipet plasseres i Sarpsborg, sa han til SA i går.

Skahjem mener en slik innvending er feilslått.

– Bare fordi skipet ble hetende Tuneskipet og at Tune kommune springer ut fra Sarpsborg, så kan ikke sarpingene kreve en rett til dette skipet. Det lå flere vikinggårder langs Visterflo på Rolvsøysiden. De drev med handel og utferder til sjøs- altså vikingeferder. De hadde like lite med Sarpsborg å gjøre som Hans Nielsen Hauge mange hundre år senere. I historiebøkene står det som kjent at også Hauge kommer fra Tune, sier Skahjem.

Artikkeltags