Stiller ut sønnen på STORE MALERIER

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Det å bli far gjør noe med en. Sarpsborgkunstneren An Doan Nguyen (28) har gjennomgått den totale forandring fra abstrakte landskapsmalerier til figurative portretter med sønnen som hovedperson.

DEL

Og nå skal bildene på utstilling, der bildene av sønnen blir ryggraden i An Doans første skikkelige separatutstilling. 22 bilder stiller han ut på Galleri G på Høvik, og utstillingen åpner kommende lørdag.

- Det er en måte å si "hallo, jeg eksisterer" på overfor kunstnorge. Jeg har vært med på en rekke utstillinger tidligere, men det har vært mindre og mer lokale utstillinger hovedsakelig under utdannelsen i London, sier Nguyen.

- To av bildene på utstillingen er forhåndssolgt. Dermed er økonomien sikret, jeg har fått senket skuldrene, og kan glede meg til åpningen. Det er ikke til å legge skjul på at det medfører en stor økonomisk usikkerhet å gjennomføre slike utstillinger. Med materialkostnader på over 60.000 kroner blir regningen og risikoen stor hvis ikke en ikke får solgt et eneste bilde, sier Nguyen.

Båtflyktning

An Doan Nguyen kom til Norge som båtflyktning bare to måneder gammel i 1979 sammen med sine foreldre. Han vokste opp i Høysand der foreldrene drev campingplassen i mange år.

Da vi skrev om han for første gang for vel tre år siden, sto han alene i en kald bygård i Oslo og malte abstrakte landskapsmalerier på store lerreter. I dag har han flyttet til en annen bygård der han sammen med to andre kunstnere har skapt et miljø, og nå er det hans to år gamle sønn som preger de fleste bildene, gjerne med en del av seg selv eller samboeren som et tillegg i bildene.

- Det å bli far var et utrolig vendepunkt i hvordan jeg maler. Det var en voldsom opplevelse som jeg bare måtte sette på lerretet. Det førte til at jeg gikk fra det abstrakte til det figurative. Men jeg opplever det selv mer som å vende tilbake til det jeg begynte med som maler, enn noe helt nytt. I mine ungdomsår malte jeg for det meste Rembrandt-figurativ kunst. Jeg var en liten "pubertet-Rembrandt", og slukte alt jeg kunne finne om Odd Nerdrum. Det var først da jeg begynte ved Wimbledon School of Art i London jeg ble abstrakt i uttrykksformen, forteller Nguyen.

Dokumentar

- Maleriene av min sønn er en slags dokumentar som jeg bestemte meg for å lage da han ble født. Utgangspunktet er bilder vi har tatt fra dagliglivet, der han sitter på fanget, lærer å gå og andre situasjoner. Disse bildene er den ene delen av utstillingen. I tillegg har jeg noen bilder som er malt på aluminiumsplater. Her har bildene uttrykk som passfoto.

Den siste delen av utstillingen, er bilder av dyr og gjenstander. På finn.no har jeg funnet bilder av lysekrone og sofa som jeg har brukt som utgangspunkt for malerier av ting som folk flest kan ha et forhold til. Det er en slags hverdagssurrealisme, avslutter An Doan Nguyen.

Artikkeltags