Var Magnus Blinde udyktig eller uheldig?

Holder foredrag om Magnus Blinde: Professor i historie, Hans Jacob Orning, er tidligere direktør for Borgarsyssel Museum, og leder for Olavsdagene i 2002-05, mens forsker Knut Arstad kommer fra Forsvarsmuseet i Oslo.

Holder foredrag om Magnus Blinde: Professor i historie, Hans Jacob Orning, er tidligere direktør for Borgarsyssel Museum, og leder for Olavsdagene i 2002-05, mens forsker Knut Arstad kommer fra Forsvarsmuseet i Oslo. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Akkurat det har professor Hans Jacob Orning og forsker Knut Arstad tenkt å finne ut av på Storedal kultursenter 4. mai.

DEL

Da holder Borgarsyssel museums Kunnskapens Borg arrangementet «Storedal edition! Magnus Blinde: Udyktig eller uheldig?» på Storedal Kultursenter.

I anledning Magnus Blindes fødselsår flyttes Kunnskapens Borg derfor til Storedal Kultursenter torsdag 4. mai, noe som markerer hans jubileumsår.

Professor i historie, Hans Jacob Orning, er tidligere direktør for Borgarsyssel Museum, og leder for Olavsdagene i 2002-05, mens forsker Knut Arstad kommer fra Forsvarsmuseet i Oslo.

– Dette blir en flott start og markering for den kommende sesongen på Storedal. Og jeg håper så mange som mulig tar turen ut, nå som vi har flyttet Borgarsyssels Kunnskapens Borg ut på Storedal – et begivenhetsrikt sted med en lang og spennende historie, sier Eileen Jahren Eriksen, formidler ved Storedal kultursenter og Moss by- og industrimuseum.

«Magnus Blinde har fått et dårlig ettermæle, i motsetning til hans far Sigurd Jorsalfare, som regnes som den siste «gode» kongen før borgerkrigene brøt løs. Men hvor rettferdig er egentlig disse vurderingene? I dette foredraget vil Orning og Arstad diskutere Magnus Blindes politiske opptreden i lys av hans tid, og især som ledd i oppstarten av de såkalte «borgerkrigene» i Norge», opplyses det om arrangementet.

Magnus Blinde

Magnus 4 Sigurdsson Blinde. Konge.

Foreldre: Kong Sigurd 1 Magnusson Jorsalfare (ca. 1090–1130) og frillen Borghild Olavsdatter. Gift ca. 1133 med Kristin Knutsdatter (nevnt 1131–41), datter av dansk hertug Knud Lavard (ca. 1096–1131) og Ingeborg Mstislavsdatter (nevnt 1130).

Magnus 4 var konge i Norge fra farens død, men måtte dele makten med sin halvonkel Harald Gille og ble avsatt av denne.

Tilnavnet Blinde fikk han som følge av den behandling han ble utsatt for av Haralds treller. Etter Haralds død allierte Magnus seg med tronkreveren Sigurd Slembe, men led nederlag i slaget ved Holmengrå mot Harald Gilles sønner og ble drept.

Kilde: Norsk biografisk leksikon

Artikkeltags