Ser mot lyset etter «Sverdet»-samarbeid

Tilbake i Sarpsborg: Bjørn Skagestad er tilbake i Sarpsborg, denne gang for å gjøre «Fra mørke til lys».

Tilbake i Sarpsborg: Bjørn Skagestad er tilbake i Sarpsborg, denne gang for å gjøre «Fra mørke til lys». Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Det nærmer seg premiere på stykket «Fra mørke til lys», som regissør Kalle Solgård kaller «en reise inn i Erling Stordahls verden» og «en ode til lyset». Stykket markerer også et comeback for samarbeidet mellom Bjørn Skagestad og Kalle Solgård.

DEL

Når vi kommer til Storedal kultursenter diskuterer skuespiller Bjørn Skagestad og regissør Kalle Solgård stykkets tekst, hvor Skagestad skal plassere seg og hva som bør gjøres når. Selv om mange av de involverte har jobbet med stykket i ukevis, er det fortsatt en del å ta tak i og finpusse, men de er i rute til premièren 24. august.

Krim og Storedal

– Det er alltid noe å justere på, og man skal ikke ha for god tid heller. Som skuespiller jobber man godt med litt tidspress, sier Skagestad, som for tiden veksler mellom sitt hjem i Oslo, innspilling av krimserien «Grenseland» i Halden, en serie som har premiere på TV2 i oktober, og stykket «Fra mørke til lys» i Sarpsborg.

Stykket er basert på Erling Stordahls egne tekster, som gjerne omhandler «annerledeshet», og hans hørespill, også med navnet «Fra mørke til lys». Der sier han blant annet: «Jeg trodde en gang at jeg var alene om å være annerledes. Jeg var ikke blind, jeg var heller ikke seende, jeg var noe midt imellom. Ingenting helt. Men jeg kjempet for å tilhøre den verden, det liv, hvor det å se føltes viktigere enn alt».

– Det som er viktig er at jeg ikke prøver å late som om jeg er Erling Stordahl, sier Skagestad om tankeprosessen rundt sin rolle i stykket.

– Det handler om å formidle disse tekstene og tankene, som Stordahl selv formidler så sterkt. Det er tanker som angår oss alle. Det er rett og slett eksistensielle tanker om å ta vare på hverandre og å eksistere. Og temaene er minst like aktuelle i dag, sier Skagestad.

Ingen bedre til å formidle

Skagestad har igjen blitt «lurt» til Sarpsborg av Kalle Solgård. Den første gangen var da de gjorde Vera Henriksens «Sverdet» i 1997.

– Jeg var faktisk med på uroppsettingen i 1974 også, men mange år senere ringte Kalle meg og lurte på om jeg ville være med på stykket i Sarpsborg. Vi hadde mange fine sommere her, så det er veldig moro at vi kan jobbe sammen igjen. Men dette er et helt annet stykke, som krever noe annet av oss. Jeg tror Kalle har funnet en veldig bra inngang på dette, som kommer til å fungere veldig bra, sier Skagestad.

Også Solgård setter pris på samarbeidet.

– Når man først skal ha noen som kan formidle tankene til Erling Stordahl, så kunne vi ikke fått en bedre skuespiller enn Bjørn Skagestad. Det er fantastisk at vi har fått med oss Bjørn, for han er en som virkelig kan formidle og i tillegg er han veldig glad i Østfold. Så vi tenker at i tillegg til å gjøre stykket, håper vi også å kunne bidra til at kulturanlegget her ute også blir enda mer kjent, og at dette kan være en slags veiviser både til området og til Erling Stordahls liv og historie, sier Solgård.

«Fra mørke til lys» har premiere torsdag 24. august.

Erling Stordahl

Erling Stordahl (1923-1994) var grunnleggeren av Storedal Kultursenter, Ridderrennet på Beitostølen og Beitostølen Helsesportsenter.

Ildsjelen ble født med synsskader, og ble helt blind i 13-årsalderen.

Særlig er han kjent for sitt arbeid med for synshemmede og funksjonshemmede rettigheter, men han var også en kjent norsk musiker, og idrettsaktivist.

Premieren på stykket «Fra mørke til lys», basert på Stordahls tekster, finner sted på Storedal kultursenter torsdag 24. august.

Kilde: ostfoldmuseene.no

Artikkeltags