Storedal Kultursenter og Beitostølen Helsesportsenter samarbeider om teateroppsetning

Mange drømmer: Erling Stordahl hadde mange drømmer, blant annet om en forestilling i amfiet på Storedal.

Mange drømmer: Erling Stordahl hadde mange drømmer, blant annet om en forestilling i amfiet på Storedal.

Artikkelen er over 3 år gammel

Storedal Kultursenter og Beitostølen Helsesportsenter skal sette opp stykket «Fra mørke til lys».

DEL

Erling Stordahl, som døde i 1994, hadde mange drømmer. En av de han ikke fikk oppfylt var den om en forestilling i amfiet på Storedal. De tre siste årene har Stiftelsen Storedal Kultursenter, Sarpsborg kommune og Østfoldmuseene arbeidet med å få denne drømmen til å gå i oppfyllelse.

Nå ser det ut til at den gjør nettopp det, mye på grunn av et samarbeid mellom to sentere: Storedal Kultursenter og Beitostølen Helsesportsenter, begge etablert av Erling Stordahl i 1970.

Snorre-sagaen

I 2015, tok Litteraturuka i Sarpsborg (Sarpsborg kommune), ved leder Torill Stokkan, kontakt med Storedal Kultursenter og Østfoldmuseene med håp om å utarbeide en idé om en forestilling i amfiet på Storedal. Både stiftelsen og Østfoldmuseene (Storedal Kultursenter driftes av Østfoldmuseene) var positive til dette.

Gjennom midler fra Sarpsborg kommune og Litteraturuka kunne planleggingen starte og det ble opprettet kontakt med regissør Karl Erik Solgård og musiker og lyddesigner Jonas Bjerketvedt.

Ønsket var, ifølge en pressemelding fra styret i Stiftelsen Storedal Kultursenter, å ta fatt på oppgaven å omforme Erlings Stordahls eget hørespill om Kong Magnus den blinde - til en forestilling i selve amfiet. Ifølge Snorre-sagaen ble Kong Magnus den blinde født på Storedal gård i Skjeberg i 1117.)

Mange drømmer

Ideen har nå utviklet seg videre til en forestilling hvor både Erlings Stordahl og Kong Magnus den blindes skjebne på 1100-tallet blir iscenesatt - ved hjelp av Erlings Stordahls egne filosofiske og tankevekkende tekster om det å være «annerledes» - sammen med deler av hans hørespill «Fra mørke til lys».

– Vi vet at Erling Stordahl hadde mange drømmer. Han hadde alltid noe å strekke seg etter og mange av drømmene hans er blitt realisert. Beitostølen Helsesportsenter er en av dem. Derfor er det viktig for oss å bidra til at også andre drømmer blir realisert. Teaterforestillingen vil være viktig for mange, sier direktør Astrid Nyquist ved Beitostølen Helsesportsenter.

Både Beitostølen Helsesportsenter og Storedal Kultursenter kan i 2020 feire 50-års jubileum. Håpet er å videreutvikle prosjektet og forestillingen til noe unikt i jubileumsåret 2020.

Erling Stordahl

Erling Stordahl (født 1. august 1923, død 31. oktober 1923) var en norsk musiker og idrettsaktivist, og en foregangsmann for integrering av funksjonshemmede. Han var født med synsskader, og ble helt blind i 13-årsalderen.

Han ble først kjent som musiker og ble norgesmester på trekkspill som 15-åring. Flere av hans sanger ble slagere, blant annet «Minnenes melodi».

Han overtok farens gård Storedal i Skjeberg i 1957, og anla det som skulle bli Storedal Kultursenter, spesielt tilrettelagt for synshemmede.

Kultursenteret er et minnesmerke over kong Magnus Blinde, som ifølge Snorre ble født på gården Storedal i 1117.

Senteret ble åpnet av daværende kronprins Harald i 1970.

Erling Stordahl tok initiativet til Riderrennet, et årlig skirenn for funksjonshemmede, som arrangeres på Beitostølen. Det første rennet ble arrangert i 1964.

Han opprettet Beitostølen Helsesportsenter i 1970.

I 1981 ble han tildelt Norsk kulturråds ærespris.

I 1994 ble han utnevnt til kommandør av St. Olavs orden.

Kilde: wikipedia.no

Artikkeltags