Sommer i Stordahls ånd

Sommerforedrag på Storedal kultursenter: Pilegrimsprest Helene Selvik (til venstre), Siri Braadland, Torill Stokkan og Kalle Solgård.

Sommerforedrag på Storedal kultursenter: Pilegrimsprest Helene Selvik (til venstre), Siri Braadland, Torill Stokkan og Kalle Solgård. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Som en videreføring fra «Fra mørke til lys» inviteres det til «Sommerforedraget på Storedal» 27. juli, med Thorvald Steen og samtalepartner Jon Gangdal, med Ola Paus-konsert avslutningsvis.

DEL

«Sommerforedraget» er et samarbeid mellom Storedal kultursenter, Litteraturuka, Olsokdagene og Den norske kirke, og tar sikte på å holde foredrag, i år og i årene framover, som er i ånden og filosofien til gründeren bak Storedal kultursenter, ildsjel og filosof Erling Stordahl.

– Vi har innsett at vi ikke får til en teaterproduksjon hvert år, men så dukket det opp en tanke om at vi kan ha personer her årlig som kan snakke litt i ånden til Erling Stordahl, sier Torill Stokkan, prosjektleder for Litteraturuka.

- Erling satt ord på ting som er allmenngyldige, også utenfor hans egen livssituasjon. Vi tenker at de som kommer for å holde foredrag her, kan representere en videreføring av hans liv og tanker. Dessuten er det fint å formidle det budskapet i så fine omgivelser som vi har her ute, sier Kalle Solgård, som regisserte fjorårets oppsetting «Fra mørke til lys».

Å akseptere annerledeshet

I tillegg til sommerforedraget jobbes det videre mot en større oppsetting i jubileumsåret 2020.

– Det arbeides med å utvikle historien og Erling ønsket også å ha et årlig sommerteater i amfiet, sier han.

– I boken «Et større vi» av Geir Lippestad og forfatter Jon Gangdal skriver de at «å akseptere annerledeshet handler om å oppdage det kjente i det ukjente, finne det fine bak en uflidd og fattig fasade, vise fram det verdige i en vanskelig virkelighet, enten det er ditt eget funksjonshemmede barn, en nabo full av nerver, en utålelig tigger eller en fremmed som plutselig krysser våre spor og trenger en håndsrekning». Dette er inngangen og bakgrunnen i Erlings Stordahls tanker, slik jeg leser det i dag, sier Solgård.

Nattevandring

Etter foredraget med Thorvald Steen og Jon Gangdal blir det konsert med Ole Paus i amfiet.

– I tillegg blir det nattevandring til Hunnfeltet, med guider, etter konserten med Paus. Da blir det fokus på kulturarv. Vi er nå inne i kulturarvåret, og årets Olavsdagene skal blant annet ta for seg arv, med blikk på både nåtid, fortid og framtid. Sommerforedraget er en liten teaser på alt som skal skje under Olavsdagene. Det fulle programmet slipper vi i mai, sier koordinator for Olavsdagene, Siri Braadland, og pilegrimsprest Helene Selvik.

Artikkeltags