Unge teatertalenter inntar Glenghuset

Teatertalenter: Eira Sture (fra venstre), Ida Bredholt og Frida Eriksen framfører stykket «Lik meg» i Glenghuset torsdag 14. februar.

Teatertalenter: Eira Sture (fra venstre), Ida Bredholt og Frida Eriksen framfører stykket «Lik meg» i Glenghuset torsdag 14. februar. Foto:

De er bare 15 og 16 år gamle, men trekløveret som utgjør St. Mariekompaniet står allerede klare med sin andre oppsetting.

DEL

14. februar setter Frida Eriksen (16), Eira Sture (15) og Ida Bredholt (16) opp stykket «Lik meg» i Glenghuset, i forbindelse med Den unge scene (DUS). Stykket er skrevet av Mari Hesjedal, opprinnelig for 11 skuespillere, men tilrettelagt av Sarpsborg-jentene for at de tre kan framføre det. De tre står både for skuespill og regi.

– I tillegg tar vi oss av booking, søknader, leie av lokaler og slike ting og så støtter vi oss litt på Stefan, faren til Eire, når vi trenger det. Blant annet når vi trenger sjåfør. Noe av det vi har lært mest om, er at det er vanskelig å beregne tid. Når man ser forestillingen, så tenker man ikke at det må ha tatt evigheter for å ha fått til. Men det tar faktisk veldig mye tid å få til dette. Så vi har lært veldig mye underveis, forteller de.

Ungdomspress

Jentene går alle på Villekulla barne- og ungdomsteater, men startet først som gruppe da de var med på UKM i fjor. Der framførte de et egenskrevet stykke, «Sannhet», som tok dem helt til landsmønstringen i Trondheim.

– Det stykket fikk vi opptre med mange ganger, blant annet under UKM, men også flere ganger under Psykisk helse-uka på St. Croix i Fredrikstad. Stykket vi valgte nå minner oss en del om «Sannhet». Vi følte at det var vår stil. Det handler blant annet om presset man lever under som ungdom. Det er noe vi kan relatere oss til, forteller de.

I omtalen av forestillingen står det at «Forestillingen handler om hvordan ungdom prøver å finne sin plass og finne seg selv. Alle vil bli likt og sett, men «viruset» hindrer den viktigste bekreftelsen; bekreftelsen som kommer innenfra. Gjennom forestillingen ser vi hvor lett «viruset» smitter, og hvilke konsekvenser ungdommene får etter at de har blitt påvirket».

– Vi trodde vel til å begynne med at dette var blodig alvor, men etter at vi begynte å bearbeide materialet og skape våre egne karakterer, så ble det ikke det likevel. Det var rom for litt moro i stykket også. Selv om temaet i seg selv er alvorlig nok, sier Ida Bredholt.

DUS-festivalen

Etter at de har gjort forestillingen i Glenghuset, så skal de også vise det under DUS-festivalen i Fredrikstad.

– Da har vi også muligheten til å gå videre til finalen i Oslo. Vi tør kanskje ikke å tenke på at vi skal klare det, men vi skal nok gjøre et forsøk likevel. Men først skal vi være på Glenghuset og vi håper selvsagt at det er mange som har lyst til å komme og se oss her, forteller de.

Billettene ligger ute for salg nå, og jentene understreker at stykket ikke bare er for ungdom.

– Jeg tror også at mange voksne kan kjenne seg igjen i stykket. Alle opplever press gjennom livet. Så sånn sett passer nok stykket for både ungdommer og voksne. Men det er nok ingen forestilling for barneskoleelever, forteller de.

Artikkeltags