Thor Hilmersen er død

DØD: Han har vært kreftsyk lenge. I dag døde musiker Thor Hilmersen på sykehuset i Uddevalla. Harald Otterstad gjorde et stort intervju med ham før jul i 2012. (Foto: Jarl M. Andersen)

DØD: Han har vært kreftsyk lenge. I dag døde musiker Thor Hilmersen på sykehuset i Uddevalla. Harald Otterstad gjorde et stort intervju med ham før jul i 2012. (Foto: Jarl M. Andersen)

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Gitarlegenden Thor Hilmersen døde mandag 6. januar, 67 år gammel. Det forteller hans datter Kristin Joneid til SA.

Thor Hilmersen var gitarist i det legendariske Sarpsborg-bandet the Dynamites på 1950- og 60-tallet. Han har lenge vært kreftsyk, og den siste tiden har tilstanden forverret seg. Hilmersen bodde i Bengtsfors i Sverige, og siden 1. nyttårsdag har han ligget på sykehuset i Uddevalla. Litt over klokken 11 mandag formiddag sovnet han stille inn.

Både Kristin Joneid og Hilmersens kone Inger var til stede.

– Han har stort sett sovet hele tiden de siste dagene, og han led ingen smerter da han døde, forteller Kristin Joneid.

Spilte på Wembley

Foruten the Dynamites var Hilmersen sentral i en rekke konstellasjoner, blant annet i samarbeid med både Jan Groth og Bjøro Håland. Det var også med sistnevnte Thor Hilmersen opplevde sitt karrieremessige høydepunkt.

Da pop-skribent Harald Otterstad intervjuet den kreftsyke gitaristen i 2012, svarte Hilmersen følgende på spørsmål om hva han husker best.

– Det er egentlig mange topper. Må jeg velge ut én, må det bli konserten på Wembley sammen med Bjøro Håland i 1984. Foruten Bjøro deltok blant annet Glen Champell, Freddy Fender og Emmylou Harris. Med Freddy Fender skulle jeg senere gjøre flere opptredener. Vi ble buddies! Skikkelig kamerater!

Fan ble venn

– Det er et sjokk å høre at Thor Hilmersen er død. Han var en så veldig levende personlighet. Og det er ingen tvil om at han fortjener legendestatus.

Harald Otterstad forteller at han sju åtte år gammel fikk autografen til Hilmersen på Sarpsborg torg.

– Det var stort. Dynamites var jo en supergruppe i Norge på 1960-tallet. Omtrent som Beatles fra Sarpsborg, sier advokaten som har skrevet flere bøker om byens pophistorie. Otterstad startet som Hilmersen-fan og ble senere en god venn av gitaristen.

– Thor var en sjelden plante i musikkmiljøet. Det fins jo mange dyktige musikere, men Thor hadde ikke bare en spilleteknikk som gikk utenpå de fleste. Han hadde noe mer, og en et utrolig øre for musikk, sier Otterstad.

Han beskriver Hilmersen videre som en mann som malte livet med sterke farger, og det var ikke bare bare å bli stjerne i ung alder.

– Thor Hilmersen var engasjert. I musikken var det konstant, i mange andre ting skrudde han av og på. Som for eksempel trening. Men han var mangesidig og hadde smittende humør, minnes Harald Otterstad.

Artikkeltags