Gå til sidens hovedinnhold

Velsmurte Olavsdagene

Artikkelen er over 13 år gammel

Olavsdagene sist sommer hadde en budsjettramme på 450.000 kroner, men bare halvparten av pengene ble brukt på de 43 arrangementene som 13.000 mennesker kunne nyte godt av.

Det var et velfornøyd hovedutvalg for kultur som fikk seg forelagt melding om Olavsdagene på møte i går.

Riktignok var det få innspill bortsett fra at nestleder i utvalget, Bjørn Hansen Lysås (Ap) hadde gjort seg noen tanker om hvordan dagene kunne utvikle seg mot tusenårsfeiringen i 2016. Han ivrer for en bredt invitert kulturkonferanse som kan munne ut i produksjonen av et nytt spel som kan speile byens lange historie.

Satser på kvalitet

Kommunesjef Kirsti Skaug understreket på møtet at sommerens Olavsdagene vil bli en videreføring av fjorårets arrangement, altså uten et historisk skuespill i Ruinparken på Borgarsyssel. Likevel skal kvalitet stå i sentrum.

- Vi er opptatt av å gjøre noe også i sommer som befolkningen kan være stolte av og som skaper engasjement - med en blanding av profesjonelle og amatører, understreket kommunesjefen og kunne fortelle at Nina Winther og Øyvind Fjeld også i år er engasjert som prosjektmedarbeidere.

Født kremmer

Sarpsborg kommune har økt bevilgningene i år med 200.000 kroner slik at det ligger en halv million i potten. I tillegg overføres overskuddet fra i fjor på drøye 200.000 kroner til årets aktiviteter.

- Jeg er nok født kremmer og har en stor kontaktflate, humrer Nina Winther når SA spør hvordan det er mulig at halve budsjettet i fjor kan overføres til årets aktivitetsbudsjett.

- Vi har spinket og spart og fått til gode avtaler for alt fra overnatting til bespising, forklarer Winther. Både hun og Øyvind Fjeld er engasjert fra nyåret og ut september for å sette sammen et program for siste uka i juli og med en pangavslutning 3. august med underholdning for hele familien.

- Det er ikke rom for noe spel i år heller. Vi har regnet ut at det ikke er mulig med et utendørs spel av "Sverdet" med profesjonelle krefter for under 1,5 millioner kroner, sier Winther som har fatstid for Olavsdagene siden 1992 og har vært sentral under alle de tre oppsetningene med Sverdet, Himmelstigen og Olavsdråpa.

Satser på barna

Nina Winther er opptatt av at Olavsdagene spesielt skal rette seg mot barna. I fjor var 11 av 43 arrangementer for barn og unge. Tilbudet skal ikke bli mindre i år.

- Jeg jobber med en teateroppsetning med både flammeshow og akrobatikk, nærmest et nysirkus, sier Winther som ennå ikke har fått bekreftet om AOF også i år vil sette opp Frihetspapiret på Borgarsyssel.

- Kulturforeningen Sarpr kommer tilbake med det historiske tablået Tidvandringen på Greåker fort. Det ble en suksess med tre utsolgte forestillinger.

Ellers er Nina Winther oppsatt på å få til et spel i 2009. Hun kunne godt tenke seg at det ble laget et helt nytt stykke til tusenårsfeiringen i 2016. Ellers er Vera Henriksens Sverdet en mulighet, men under forutsetning av at det blir engasjert nye regissører hvert år.

- Vi står temmelig fritt til å bearbeide Sverdet. Nye regissører kan tilføre det spesialskrevne stykket nye dimensjoner, sier Nina Winther til SA.