Vil høre din historie fra hovedgården

SKRIVELYST: 8.klassinger fra Grålum var spesielt invitert til kick off for Hafslund hovedhårds skrivekonkurranse. Her er de samlet sammen med forfatter Klaus Hagerup og daglig leder ved hovedgården Dan Karlsen Wang.

SKRIVELYST: 8.klassinger fra Grålum var spesielt invitert til kick off for Hafslund hovedhårds skrivekonkurranse. Her er de samlet sammen med forfatter Klaus Hagerup og daglig leder ved hovedgården Dan Karlsen Wang.

Artikkelen er over 6 år gammel

I år fyller Hafslund hovedgård 250 år. Nå vil daglig leder Dan Karlsen Wang høre din historie fra Sarpsborgs stolte herregård.

DEL

–Går Maren Juel igjen på Hafslund hovedgård?

– Er det noe i ryktet om at hun også skal gå igjen på jentedoen på Hafslund barneskole?

– Bodde det mange tjenestefolk på hovedgården?

De 24 8.-klassingene fra Grålum ungdoms- skole hadde en rekke spørsmål til daglig leder Dan Karlsen Wang da Hafslund i nylig inviterte dem til hovedgården. Og spesielt hovedgårdens mangeårige godseier Maren Juel, som døde i 1815, var gjenstand for elevenes interesse.

– Flott mulighet

Anledningen for seansen var skrivekonkurransen Hafslund, i samarbeid med SA, arrangerer i forbindelse med at det er 250 år siden Hafslund hovedgård sto ferdig.

– For oss er dette fantastisk hyggelig, og en flott mulighet til å la de unge bli kjent med både gårdens og Sarpsborgs historie, sier Karlsen Wang til SA.

I tillegg til gruppen med ungdomsskoleelever hadde han invitert forfatter Klaus Hagerup som bidro med skrivetips til de nysgjerrige unge. Og mange av Hagerups råd var nok av det overraskende slaget.

– For det første er det viktig å tenke så lite som mulig. Men da må du ha lest deg godt opp på forhånd. Da står du mye friere, sa forfatteren, og la til:

– Så må du ikke bry deg om at du syns du skriver dårlig. Det blir bedre etter hvert, og det er bare å «køle» på. Og så må du ikke stoppe å skrive når du syns det går dårlig, men derimot når du syns det går bra. Da vil du være i bedre humør når du begynner på igjen, fortalte han grålumelevene.

En av dem som har bestemt seg for å være med i skrivekonkurransen er 13 år gamle Mina Myrvold. Hun sto lenge og snakket med Hagerup om gleden ved å være litteraturinteressert.

– Ja, jeg kommer til å bli med i konkurransen. Jeg er veldig glad i å både lese og skrive, spesielt fantasifulle fortellinger hvor jeg bare kan skrive, i vei sier hun til SA.

Alle kan være med

Det er imidlertid ikke bare ungdomsskoleelever som kan være med på skrivekonkurransen. De utgjør en målgruppe, det andre gruppen er ganske enkelt alle andre.

Det skal kåres månedsvinnere for mars, april og mai.

Vinnerne vil bli kåret av en fagjury bestående av Dan Karlsen Wang, litteraturukesjef Torill Stokkan og kultur- og reportasjejournalist i SA Marte-Kari Melkerud.

Karlsen Wang forteller for øvrig at skrivekonkurransen bare er første ledd i det som skal bli et innholdsrikt år ved hovedgården.

– Vi kommer til å gi ut jubileums-CD og bok om hovedgårdens historie. I tillegg kommer det til å skje mye annet spennende utover året, sier Dan Karlsen Wang, uten å ville utdype dette noe nærmere foreløpig.

Artikkeltags