(Broom.no) Hvert år gjennomføres det en rekke kåringer av beste bilkjøp. Mest kjent i vår del av verden er kåringen av Årets bil i Europa. Den gjennomføres av en jury bestående av biljournalister fra en rekke land. Å gå til topps her er viktig for PR, prestisje og markedsføring.

Siden 2009 har også kvinnelige biljournalister hatt sin egen kåring, Women's world car of the year (WWCOTY). Til sammen 63 kvinnelige biljournalister fra 43 land er med her.

Nå har de akkurat lagt fram 2023-kåringen, passende nok på 8. mars. Juryen har kåret sin favoritt i seks dedikerte bilklasser. I tillegg har de én overordnet vinner.

Her er de seks vinnerne

Dette er resultatene i de ulike klassene:

Kia Niro (Best Urban Car).

Jeep Avenger (Best Family SUV).

Citroën C5 X (Best Large Car).

Nissan X-Trail (Best Large SUV).

Audi RS 3 (Best Performance Car).

Ford Ranger (Best 4x4).

Én norsk deltaker

Og bilen som ble kåret til verdens beste i 2023 er Kia Niro.

Den har solgt bra i Norge i flere år. I fjor kom en helt ny generasjon, med flere ulike drivlinjer. I Norge er det elbil som gjelder og nye Niro EV har fått mye skryt.

Hanne Hattrem er eneste norske deltaker i WWCOTY:

– Dette er mitt første år som jurymedlem og dermed den første avstemningen, forteller Hattrem som har en solid bakgrunn.

Sterk firer

Hun startet i Motor/NAF helt tilbake i 1988. Hattrem har vært en av få kvinnelige biljournalister i Norge i flere tiår. Nå jobber hun i VG, blant annet med å teste nye biler.

Da hun testet nye Niro EV for VG, skrev hun denne konklusjonen:

Moderne, enkel og lettkjørt elbil, utmerker seg spesielt ved smart og praktisk betjening av funksjoner. Innvendig er det virkelig skjedd en stor oppgradering. Bra på rekkevidde, forbruket stiger noe mer enn ventet når farten er motorvei pluss. Hurtiglader ubegripelig sakte. God restverdivurdering trekker opp, noe høy pris trekker ned. En sterk firer.

Dugnadsarbeid

På spørsmål om vi egentlig trenger en egen kvinne-kåring av nye biler, svarer Hattrem dette:

– Det er få kvinner med i andre juryer som kårer Årets biler. Målet er rett og slett å gi en stemme til kvinner som driver med biljournalistikk og synliggjøre kvinner og kvinners stemme, på alle kontinenter. Vi kårer ikke den beste «kvinnebilen». Stemmekriteriene er basert på de samme prinsippene som gjelder for test og valg av bil, som opplevd kvalitet, pris, design, kjøreegenskaper, betjeningsteknologi, forbruk/lading og sikkerhet, forteller hun.

Stemmegivningen foregår slik: Det kartlegges hvilke nye modeller som kom i markedet. Hvert jurymedlem fordeler et visst antall poeng og kan bare gi poeng til de bilene man har kjørt/testet.

Fra dette kåres det klassevinnere.

– Det er ingen finansielle bindinger, altså finansiering fra bilbransjen. Dette er dugnadsarbeid, spesielt fra de som administrerer avstemmingen. Avstemmingen kvalitetssikres også av uavhengig revisor, avslutter Hanne Hattrem.

50/50 kvinner og menn

Irene Solstad er sjef for Kia i Norge. Hun gleder seg naturligvis over denne seieren:

– Det er veldig gøy for oss å vinne alle priser, men særlig denne og særlig på en dag som i dag. I ledergruppa hos oss er det 50/50 menn og kvinner og vi har mange flinke kvinner hos forhandlerne der ute. Dette gir god stemning i rekkene. Og vi skjønner godt at Niro vant. Det er jo en praktisk bil med alt du trenger og litt til.