I januar la regjeringen fram planen for hvordan Norge skal nå klimamålene vi har forpliktet oss til. Dessverre bommer planen kraftig på mye. Regjeringen legger fram klimatiltak som kutter under 30 prosent av utslippene våre i 2030. Det på tross av at vi har forpliktet oss til 50-55 prosent utslippskutt i Paris-avtalen. Solberg og Rotevatn legger altså fram en plan som tar oss om lag halvveis til målet.

På toppen av det hele har Erna Solberg sagt at hun først skal gå til Fremskrittspartiet for å få denne planen gjennom i Stortinget. Senest tirsdag ble det tydelig hvorfor dette er en dårlig idé, da Frps Jon Georg Dale satte flere ultimatum om de skulle hjelpe Solberg. Han vil ha vekk de viktigste tiltakene som ligger i klimaplanen om partiet hans skal vedta den. CO2-avgiften skal bort, det samme skal kravet om at alle nye biler skal være miljøvennlige fra 2025.

Les også

Arbeidsfolk betaler prisen for krisen

Verden har ni år på å halvere utslippene. Regjeringen fortsetter sin nesten like lange trend med å somle bort klimaansvaret. De kommende årene er avgjørende for om vi klarer å avverge de verste konsekvensene av klimakrisa, ifølge FNs miljøprogram. På tross av det er regjeringens klimatiltak preget av ordene «utrede», «vurdere» og «fortsette med». Det holder ikke mål. Vi vet hva som må gjøres - det eneste som gjenstår er å brette opp ermene og faktisk gjøre det som skal til.

SV har lagt fram en plan som kutter over 60 prosent av utslippene våre innen 2030. For det første må vi stille strengere klimakrav til oljeselskapene. I dag legger regjeringen opp til at oljeselskapene bare skal kutte 14 prosent av utslippene sine i 2030, relativt til 1990. Det betyr at alle vi andre må kutte mer. Det gir ikke mening at kommunene og vanlige folk skal kutte mer enn oljedirektørene.

Les også

Mer til velferdens helter i Sarpsborg

Og så må vi satse på å utvikle nye grønne næringer vi kan leve av i framtida. Hvor blir det av den storstilte satsinga på havvind, treforedlingsindustri, karbonfangst- og lagring og grønn skipsfart? Det kan virke som om Erna Solberg tror vi får til grønn industriutvikling bare ved å snakke om det grønne skiftet.

Det mangler ikke på løsninger, de ser vi allerede mange steder i Østfold. På Borregaard, på Øra i Fredrikstad, Dynatec i Askim, Rockwool i Moss eller Saugbrugs i Halden. Det vi trenger er politisk vilje til å bygge flere grønne arbeidsplasser.

Dessverre henger slike klimatiltak, og dermed også klimamålet, i en tynn tråd. Grunnen til det er at Erna Solberg vil sette seg på et rom med Frp for å forhandle om klimaplanen. Frp selv sier jo hvordan det kommer til å gå. Vil Rotevatn og Venstre virkelig tillate at et parti som menger seg med klimafornektere skal få vetorett på Norges klimapolitikk? Planen hans er allerede for dårlig. Hvor langt unna målene kommer vi til å være etter at Frp er ferdig med å plukke klimaplanen fra hverandre, bit for bit? Det siste vi trenger nå er at Venstre gir Frp vetorett i klimapolitikken.

Det vi trenger er taktskifte for å kutte utslipp og bygge landet med nye grønne arbeidsplasser.