Gå til sidens hovedinnhold

– Lærerne er en koronautsatt gruppe

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Skoler og barnehager blir stadig stengt på grunn av smitte. Nå, når den sørafrikanske varianten og andre koronamutasjoner er mye mer smittefarlig, er det å åpne skolene og pålegge lærerne i ungdomsskoler og videregående skoler å utsette seg for livstruende smitte. I motsetning til andre arbeidstakere i butikker og lignende, er lærerne spesielt utsatt fordi det er umulig å kvalifisere undervisningen uten nærkontakt.

Hver lærer har nødvendig nærkontakt med flesteparten av sine elever. I løpet av skoledagen kan læreren ofte ha opptil 100 nærkontakter med sine elever daglig. Munnbind, visir og verneutstyr er svært vanskelig - om ikke umulig - å benytte under undervisningen hvor kommunikasjon og nærkontakt i klassen er så viktig for kvalifisert opplæring av hver enkelt elev.

Lærerne vet jo heller ikke om eller hvem som er smittebærer, og kan ikke jobbe under disse arbeidsforhold som krever totalt verneutstyr og smitteavstand. Gravide lærere vil heller ikke bli vaksinert og er spesielt utsatt og bekymret.

Kommuneledelsen bør ta grep og oppgradere støtten til våre smitteutsatte lærere, slik at HMS opprettholdes også for denne gruppen. Spesielt bør blant annet gravide lærere og spesielt utsatte lærere få muligheten til å unngå smitte og psykisk overbelastning ved for eksempel å kunne søke om lønnet fritak inntil man er fullt vaksinert mot korona.

Kommentarer til denne saken