Jubileet når sitt klimaks i dag og i morgen. I dag kommer kong Harald på besøk. Han står blant annet for den offisielle åpningen av Olavs hall og avdukingen av «Genesis» på St. Marie plass. Kongen skal også holde en tale, og det blir spennende å høre hans hilsen til byen. I morgen blir det folkefest i Hafslundparken fra morgen til kveld.

Byjubileet har vært en bevisstgjøring av Sarpsborgs rike historie. Interessen for historiske foredrag i både Glenghuset og i byens kirker har vært overraskende stor. Sarpingene er opptatt av sine røtter – og vi har all grunn til å være stolt av byens historie. Sarpsborg er grunnlagt av Norges kanskje aller viktigste konge – Olav Haraldsson, bedre kjent som Olav den hellige.

Når denne helgen er unnagjort, tror vi at både sarpinger flest og de ansvarlige for jubileet kan se tilbake på en vellykket jubileumsfeiring. I tillegg til gode minner har jubileumsmarkeringen også gitt sarpingene synlige merkesteiner. Ikke minst gjelder det formidlingsbygget Olavs hall med tilhørende tårn og Olavssøyle. Byen har fått et nytt Kulås amfi og St. Mariegate har fått flere flotte skulpturer.

Utfordringen blir å utnytte det engasjementet som er skapt for Sarpsborg i 2016 for å gjøre byen og kommunen enda mer levende og attraktiv i årene som kommer.

Byselskapet iSarpsborg har hatt en sentral rolle i jubileet. Det blir spennende å se hvordan selskapet skal forvalte ikke bare arven etter Olav, men også arven etter tusenårsjubileet. Selskapets oppdrag er klart: iSarpsborg skal jobbe for å gjøre Sarpsborg til et bedre sted å jobbe, bo og besøke.

Rammene for veien videre er det politikerne som legger. De har sørget for at det har skjedd mye positivt de siste årene innen sentrale områder som helse, omsorg, skole og oppvekst.

Det nye sykehuset kommer til å være en viktig faktor for både nytt næringsliv og bosetting. Det byen har et kraftig underskudd på er høyere utdanning. Olavs by er ikke komplett før sarpingene kan ta høyere utdanning i egen by.