Dagen på Aktivitetshus EPA sto i filosofiens tegn; først H.C. Medlien fra Lucky Næroset med fantasi og annerledeshet, så Jørgen Gaare med filosofiske smuler fra Pippi og Sokrates, og til slutt, Tord Akerbæks teaterforestilling "Universets historie"
- Ting skjer så fort når de først skjer, sa Akerbæk, og snakket om The Big Bang eller The Big Plopp, og trakk kjappe og ubehagelige paralleller til dagens selvmordsbombere.
På vegne av virkeligheten
Akerbæk uttalte seg, som han sa, på vegne av virkeligheten, og via vann og bølger og DNA, tok han oss med på en reise i tid og rom, til verdens tilblivelse, livets opprinnelse og menneskets evige trang til å spre sine gener.
Han viste oss barndommens anarki, ungdommens store følelser, og gestaltet alle skikkelser selv. Og han spilte på et stort register. Vi fikk møte Romlingane, et par Caprinodukker og Sherlock Holmes.
Det ble en troverdig forestilling, og for så vidt også et påbyggingskurs i biologi, fysikk og biokjemi. Akerbæk fikk med seg den på ingen måte fullsatte salen i relativt intim molekylbygging.
Så ikke alt bare blir borte
Akerbæk greide også å formidle vemodet, det evig menneskelige ønske om sette spor etter seg, angsten for bare å bli borte.
I løpet av den nitti minutter lange forestillingen maktet han å samle trådene både avslutningsvis og underveis, og ga et humrende publikum en forestilling uten dødpunkter. "Universets historie" tok livets store spørsmål på kornet.