Gå til sidens hovedinnhold

16-åring stakk fra Tinghuset

Artikkelen er over 14 år gammel

Hoppet ut fra vindu i 2.etasje

Samme dag som han skulle framstilles for varetektsfengsling, forsvant 16-åringen. Igjen.

Det 16-åringen hadde fått vite, hvis han hadde blitt værende i rettssalen i går, var at kjennelsen lød på løslatelse.

Skal fengsles

Dermed kunne han blitt sendt tilbake til barnevernsinstitusjonen på Sørlandet, der han har vært plassert siden desember i fjor. I stedet vil han plasseres i varetekt når han pågripes neste gang.

16-åringen har rømt fra institusjonen mange ganger. Tirsdag i forrige uke ble han tatt av politiet, etter å ha vært på rømmen derfra. Onsdag rømte han igjen, og søndag ble han tatt.

I forhørsretten i går møtte han sammen med forsvarer Petter Heide Larsen, og avga forklaring, som han ble bedt om. Det var da 16-åringen skulle gå ut og vente på kjennelsen, at han så sitt snitt til å stikke av. Uten at noen kunne hindre det, hoppet han fra vinduet 4-5 meter over bakken, og forsvant så fort at ingen fikk tatt opp forfølgelsen.

Flere dommer

16-åringen er domfelt for en rekke vinningsforbrytelser. De fleste forholdene skriver seg tilbake til våren og sommeren 2006. Men han har også begått lovbrudd i vinter. I Borgarting lagmannsrett har han tidligere fått en betinget dom på 9 måneder under særlige vilkår. Blant annet må han oppholde seg på institusjonen som barnevernet har fattet vedtak om at han skal bo på. Fra Sarpsborg tingrett har han også en nyere dom som venter, på 90 dagers betinget fengsel, under de samme vilkårene.

16-åringen har rukket å bli godt kjent med politiet.

- Det er bare å innse at vi ikke har klart å forklare ham alvorlighetsgraden av det han utfører, sier kriminalsjef Tore Abrahamsen i Østfold politidistrikt til SA.

Mange møter

Det er ifølge Abrahamsen kun kort tid siden 16-åringen og hans foresatte var i møte med politijurist Anne Kristine Storberget, representanter fra barnevernet og dessuten guttens forsvarer, Petter Heide Larsen.

Advokaten ønsker ikke å gi noen kommentar i forbindelse med sin klients forsvinningsnummer.

Som de andre gangene han har stukket av, regner man med at 16-åringen ikke klarer å holde seg skjult mer enn noen få dager. Han har tidligere søkt tilflukt blant annet hos venner og kjente i Sarpsborg.

Politiet har påkjært dagens kjennelse fra forhørsretten, og mener fengsel nå må til for å få bukt med 16-åringens kriminelle aktiviteter.