Avliver ville bykatter

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

Er du katteeier og bor i sentrumsområdet, bør du merke din firbeinte venn straks.

DEL

Beboere i området rundt Storbyen har lenge vært plaget av villkatter. Nå har de tatt initiativ til å fange inn og avlive disse.

I begynnelsen av februar ble derfor denne annonsen satt inn i SA: "I kvartalet begrenset av Korsgt. - Grotterødgt. og Roald Amundsens gt., vil det fra 17/2-05 bli fanget inn noen eierløse katter som er til stor sjenanse i strøket. Katteeiere i området bes om å merke sine katter slik at feiltakelse kan unngås."

Problem

Per Olaf Toftner, som bor og arbeider rett ved Storbyen, er en av dem som står bak annonsen.

- Vi er flere i nabolaget som plages av villkattene. Det er fryktelig mange av dem her og det er tydelig at disse er ville og ikke mates, siden de blant annet går i søppelkasser og snoker etter mat. Dessuten gjør de sitt fornødne i blomsterbed og sandkasser - noe som er svært irriterende, sier Toftner.

I perioder skal det ha oppholdt seg rundt 20 villkatter i området. Noen skal ha tatt tilhold i et uthus.

Starter i løpet av uka

Innfangingen av katter i området er ennå ikke igangsatt, men vil starte i løpet av uka.

- Kattene vil bli fanget inn i store feller eller bur med en lukkeordning. Åte vil lokke katten inn i buret. Vi har fått tak i en kyndig person som skal gjøre dette for oss, og det vil bli gjort i henhold til retningslinjer og forskrifter, forsikrer Toftener, og legger til at kattene selvfølgelig vil bli avlivet på en human måte.

Det har vært liknende "opprenskningsaksjoner" i Sarpsborg sentrum tidligere, blant annet i nærheten av jernbanestasjonen og på ubebygde tomter i Glengsgata, der det har florert med villkatter. Den lokale Dyrebeskyttelsen har da stått bak aksjonene.

- Merk kattene!

Men siden det ikke lett å se forskjell på en villkatt og en huspus, er det derfor viktig at katteeiere merker sine kjæledyr.

- Det er veldig viktig at katter nå blir merket, så ikke katter som har eiere blir fanget, sier Toftner. Han forteller imidlertid at kattene ikke vil bli avlivet umiddelbart etter at de er fanget.

- Hvis noen i området skulle savne katten sin, kan de kontakte meg, sier Toftner, som til slutt ønsker å understreke:

- Jeg har eid mange katter selv, så jeg er ingen kattehater eller ekstremist.

Artikkeltags