Gå til sidens hovedinnhold

- Be nordmenn om unnskyldning!

Artikkelen er over 14 år gammel

Strömstads ordfører fra 1971 til 1994, Torsten Torstensson, er sint dypt inne i sjelen. Han er bekymret for grensesamarbeidet etter at 28 prosent av velgerne i Strömstad stemte på det han kaller et protestparti.

- Dette lukter rasisme. Det kjennes slett ikke bra. Her har vi hatt et fantastisk samarbeid med Norge 25 år og så kommer et nytt politisk parti og skader tilliten mellom nordmenn og svensker, sier den tidligere ordføreren i Strömstad, Torsten Torstensson (Centerpartiet).

Den store valgbomben

Alle politiske partier i byen rett over grensen ble mildt sagt overrasket da Strömstadspartiet fikk flest stemmer under valget. Hovedårsaken til det gode resultatet er at de har våget å formulere på et politisk program at de synes utbyggingen og utviklingen i Strömstad går for fort og er for lite regulert. Dette blir tolket som nordmennfiendtlig av de politiske motstanderne.

Med 28,7 prosent av stemmene fikk de 11 av de 39 representantene i kommunestyret. Socialdemokraterna og Centerpartiet framstår som de store taperne og fikk 8 representanter hver.

- De nye politikerne har ikke fattet hva de har gjort. Man skal be nordmenn om unnskyldning. Det handler om fortsatt tillit og samarbeid, sier den mangeårige pensjonerte ordføreren til SA.

Politisk tordenvær

Han er forundret over at så mange stemte på det nye partiet og håper inderlig at nordmenn i beslutningsposisjon ikke bryr seg noe særlig om det han kaller tramp i klaveret.

- Strömstadspartiets vulgære utspill mot nordmenn som av ulike årsaker besøker Strömstad, har ført til forundring og vrede hos våre venner i Norge, tordner han i et brev SA har fått kopi av.

Nå går han hardt ut i lokalsamfunnet. Den mangeårige representanten i Gränskomittèn oppfordrer nå samtlige politiske partier i Strömstad til å kontakte kommunene Sarpsborg, Fredrikstad, Halden og Moss.

- Alle bør vise at de tar kraftig avstand fra det som har skjedd, sier han.

Det han kaller lukt av rasisme forklarer han slik:

- Sverigedemokraterna sier "Sverige for svensker" og Strömstadspartiet til "Strömstad for Strömstadinnbyggere", hevder den pensjonerte ordføreren.