Ber anonyme melde seg

FOTROLIG: Kontrollutvalgets leder, Martin Engeset (H), understreker at dem som har uttalt seg anonymt til SA også kan regne med fortrolig behandling av utvalget.

FOTROLIG: Kontrollutvalgets leder, Martin Engeset (H), understreker at dem som har uttalt seg anonymt til SA også kan regne med fortrolig behandling av utvalget. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Bystyret ba i går kontrollutvalget om å vurdere påstandene om at lærere har fått trussel om oppsigelser for å ha sagt meningen sin.

SA har de siste ukene hatt en rekke artikler i kjølvannet av at tidligere Varteig-lærer Åse Bøe Saltbones fortalte sin historie som kritisk tillitsvalgt.

Flere lærere har hevdet at de har blitt truet med å få sparken dersom de kommer med tilsvarende kritikk som den Saltbones kom med i en e-post til sine tillitsvalgt-kolleger i Utdanningsforbundet.

Ser på ytringsfriheten

Saken ble tema i bystyret i går, da politikernes øverste organ vedtok hvilke saker kontrollutvalget skal se nærmere på i år og neste år.

LES OGSÅ: Tok saken opp i møte

Etter en hissig debatt i bystyresalen mellom Kai Roger Hagen (Frp) og ordfører Sindre Martinsen-Evje (Ap), og et påfølgende halvtimesmøte mellom gruppelederne i alle partiene, kom politikerne fram til et enstemmig vedtak der de ber kontrollutvalget se nærmere på ytringsfriheten til de ansatte i Sarpsborg kommune, og vurdere om Østfold kommunerevisjon skal kobles inn.

Det er Høyres Martin Engeset som leder kontrollutvalget, det eneste av bystyrets utvalg der opposisjonen har flertall. Han sier han med interesse har lest SAs artikler om temaet de siste ukene.

Vil komme i kontakt

– Når sånne saker kommer opp, må vi ta dem på alvor. Det har vi i kontrollutvalget nå også fått i oppdrag av bystyret å gjøre, sier han.

Engeset ønsker nå å komme i kontakt med lærerne som SA har intervjuet anonymt.

LES OGSÅ: Truet med oppsigelse

– Det blir fort påstand mot påstand i saker som dette. Nå er vi avhengige dels av å høre hvordan rådmannen og ledelsen forholder seg til denne typen saker, og å få snakket med dem som mener seg krenket. Kontrollutvalget er vant til å forholde seg til fortrolig informasjon, og det er mulig å ta kontakt med oss uten at det skal bli kjent, sier Engeset.

Viktig gjennomgang

Både Kai Roger Hagen og Sindre Martinsen-Evje føler seg nå trygge på at kontrollutvalget vil gjøre denne jobben på skikkelig måte.

– Kontrollutvalget har høy tillit og stor integritet, understreker ordføreren.

LES OGSÅ: E-posten som skapte uro

– Jeg håper kontrollutvalget ser nøye på saken slik at vi kan få svar på om de påståtte handlingene har funnet sted. Når denne type beskyldninger kommer opp ganske ofte, er selvfølgelig ikke det en situasjon Sarpsborg kommune kan leve med, sier Hagen.

Det er også Martin Engeset enig i.

– Det er viktig å få en gjennomgang av dette, sier han.

Artikkeltags