Gå til sidens hovedinnhold

Ble pågrepet i passkontroll

Artikkelen er over 11 år gammel

Den etterlyste familien fra Sarpsborg kjørte den etterlyste Mitsubishien da de ble pågrepet av gresk politi tirsdag ettermiddag i en passkontroll på grensen mellom Hellas og Tyrkia.

Den etterlyste irakiske familien fra Sarpsborg var i ferd med å ta seg over til Tyrkia da de ble anholdt av gresk politi tirsdag i forbindelse med en passkontroll.

Kjørte familiens bil

Polidiadvokat Morten Lundén ved Østfold politidistrikt opplyser til sa.no at familien kjørte den etterlyste norskregistrerte Mitsubishien da foreldrene ble pågrepet. Sent tirsdag kveld fikk politiet i Østfold bekreftet fra Interpol/Kripos at den etterlyste familien var anholdt av gresk politi i byen Kipos. Fluktbilen er registrert på den irakiske familiefaren.

Ifølge politiadvokaten vil de siktede foreldrene bli begjært utlevert til Norge og at de tre barna begjæres overført til barnevernet i Norge.

Foreldrene vil trolig bli framstilt for fengsling i en gresk rett i løpet av dagen i dag.

Barna tilbakeføres til Norge

Like før klokka 11.30 onsdag formiddag sendte politiadvokat Morten Lundén ved Østfold politidistrikt ut en pressemelding, der det står følgende:

"Politiet mottok sent i går kveld bekreftelse fra Interpol/KRIPOS om at de to siktede foreldrene i saken, ble pågrepet i går ca. kl. 13.00 lokal tid i forbindelse med en passkontroll på grensen mellom Hellas og Tyrkia. De to siktede var ved pågripelsen i følge med de tre bortførte barna. Følget reiste ved anledningen i den etterlyste Mitsubishi Outlander. De siktede vil bli fremstilt for varetektsfengsling i gresk rett, og det vil deretter bli rettet en formell begjæring om utlevering av de siktede til rette myndigheter i Hellas. Denne prosessen vil erfaringsmessig ta noe tid. De tre barna vil bli tilbakeført til Norge i et samarbeid mellom politiet og lokalt barnevern, forhåpentligvis innen kort tid. For at tilbakeføringen av barna til barnevernets omsorg skal skje så skånsomt som mulig henstiller man om at pressen utviser tilbakeholdenhet med omtalen av tilbakeføringsprosessen."

Ikke problematisk med utlevering

Kommunikasjonsrådgiver Bjørn Svenungsen i Utenriksdepartementet opplyser til sa.no tirsdag formiddag at familien har vært sammen i natt og at dette har skjedd under bevoktning fra gresk politi.

- Vi vet ikke om de har overnattet på politistasjonen eller i et fengsel. Det eneste vi vet er at de har overnattet i lokaler tilhørende gresk politi, sier Svenungsen.

Ifølge Svenungsen vil en utleveringsbegjæring fra norsk politi normalt ikke være problematisk, ettersom Hellas er med i Schengen-samarbeidet.

- Hadde det vært snakk om greske statsborgere som er etterlyst av norsk politi, hadde det trolig vært problematisk å få dem utlevert. Men så lenge det er utenlandske statsborgere skal det normalt ikke by på problemer, sier han.

Han opplyser at det nå er norsk politi og barnevernet i Norge som i samarbeid styrer arbeidet med å få foreldrene og barna utlevert, og at UD vil bistå disse myndighetene ved behov.

sa.no oppdaterer saken/trykk F5