Det var ikke med lett hjerte mine foreldre forlot hjembyen Trondheim og flyttet nedover til Sarpsborg en grå januardag i 1991. For hva var fint med Sarpsborg?

- Vi blir der maks ett år, sa min mor til min far, som hadde fått jobb her i byen. Det var ene og alene grunnen til at de flyttet.

Nå er det gått over 17 år, og de bor her fortsatt. I et par år har de begynt å forberede seg på å flytte tilbake til Trondheim for å overta min mors barndomshjem. Men det varer og rekker. Og selv om de aldri hadde trodd det den gangen for over 17 år siden, så blir det med tungt hjerte de forlater Sarpsborg - hvis de nå ikke har grodd fast. For de har faktisk oppdaget hva Sarpsborg har å by på.

LES OGSÅ: Hvordan skal Sondre få med dama hjem?

GI DINE TIPS TIL SONDRE HER!

Det vil nok også samboeren til Sondre Kvam (25) gjøre med tiden. Sarpingen Kvam prøver å få med seg samboeren Kristin på å flytte fra Hamar, og trenger hjelp til å overtale henne. Men hennes inntrykk av byen er heller dårlig.

- For henne er Hamar verden. Hun har inntrykk av at Sarpsborg er en "røtæby", sier han.

Problemet er nok at vi har et identitetsproblem, i likhet med mange andre middels store norske byer. Sarpsborg er ikke kjent for noen unik ting. Sondre Kvams samboer er nok nødt til å "prøve ut" byen en stund før hun oppdager hva Sarpsborg har å by på:

  • KLIMA: Selv om Østfold er så lite at værforskjellene fra by til by ikke er så store, er det Sarpsborg som har det beste sommerværet i landet. Dette er det VG som har kommet fram til i en omfattende undersøkelse.
  • SKJÆRGÅRDEN: Ti minutter utenfor bykjernen ligger skjærgården. Badestrender, båthavner og flust med hytter møblerer ni mil med kystlinje som er et sommerparadis når sola skinner. Og vil man lenger ut, er ikke Hvaler, Strömstad og småbyene nedover svenskekysten langt unna.

- Det blir ikke helt det samme å ha båt i Trondheim, sukker min far.

Og forresten: Hvilken annen kommune i Østfold har både skjærgård og slålåmbakke å by på?

(Artikkelen fortsetter under bildet)

  • IDRETT: Sarpsborg er en skikkelig idrettsby med stort og ekte engasjement. På toppen har vi hockeygutta som på kamp etter kamp fyller amfi'n med ihuga supportere: og i hvilken annen by kommer over 1.000 mennesker bare for å overvære årets første istrening? Innen breddeidretten er tilbudene og ildsjelene mange - noe som er viktig for å skape gode oppvekstmiljø. Patriotismen og engasjementet er stort både i topp og bredde.

- Sondre Kvam er en kjekk ung mann med røtter i klubben, og det kunne være artig å be ham med på et uhøytidelig infomøte og se om vi kan være ett av flere argumenter for at han selvsagt bør flytte hjem til Sarpsborg. Vi har ledige roller både på og utenfor banen å fylle, sier Morten Nilsen i FK Sparta Sarpsborg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

  • PRISNIVÅ: Det er billig å bo i Sarpsborg, både når det kommer til boligpriser og kommunale avgifter. Ifølge Norsk Eiendomsmeglerforbund koster en enebolig på 150 kvadratmeter 2,1 millioner kroner i Sarpsborg, 2,4 millioner i Fredrikstad og 2,5 millioner i Hamar. I Hamar må man også betale nesten dobbelt så mye i kommunale avgifter som i Sarpsborg. Ifølge Norsk Familieøkonomis kommuneundersøkelsen fra 2008 ligger nivået på kommunale avgifter i Sarpsborg på rundt 8.850 kroner, mens det i Hamar er nesten 15.100 kroner og i Fredrikstad 10.650 kroner.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

  • BELIGGENHET: Sarpsborg - ligger bra til, het det i et mindre vellykket slagord for byen for noen år siden. Men viktigheten av dette bør ikke underdrives. For mine foreldre er den gode beliggenheten utvilsomt noe av det som holder dem mest tilbake fra å flytte tilbake til Trondheim.

- Det jeg kanskje kommer til å savne mest, er at det er så enkelt å komme seg ut, sier min far og ramser opp hvor fort han kan kjøre til Oslo, Göteborg, København og to flyplasser. Europa er rett utenfor stuedøra.

Bente Indahl, nylig hjemflyttet fra Askøy utenfor Bergen, trekker fram de små avstandene:

- Fra Greåker bruker vi ti minutter med buss til sentrum og et kvarter til Fredrikstad. Rundt Bergen var avstandene mye større, og vi brukte kanskje 40 minutter inn til byen, forteller hun. Østfold er et fylke med små avstander, og Sarpsborg ligger sentral plassert.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

  • OPPVEKST: Sarpsborg kommune jobber hardt for å innfri sin visjon om at den skal være foregangskommune for barn og ungdom. Det er nesten full barnehagedekning, og fritidstilbudene til barn og unge er mange. Idrettslag, Kulturskolen, Badeland, Eventyrfabrikken, teater og andre kulturtilbud - alle er de med på å gjøre Sarpsborg til en god kommune å vokse opp i. Og når det gjelder kulturtilbudene til voksne, er det mye å velge i der også.

Kjære Sondre, jeg foreslår at du sier til din samboer: "La oss prøve å bo i Sarpsborg i ett år. Hvis du ikke trives, flytter vi tilbake". Så skal du se at dere blir værende etter at det ene året er gått. For om hun ikke har lyst til å flytte TIL Sarpsborg, er jeg sikker på at hun heller ikke vil flytte FRA...