Gå til sidens hovedinnhold

Dødsfall spredd på Facebook før familien fikk budskapet

Artikkelen er over 8 år gammel

15. juli ble en mann i 40-årene funnet død i en leilighet på Borgenhaugen. Familien fikk først vite om dødsfallet via Facebook og telefon.

– Det var en helt forferdelig opplevelse å få vite om dødsfallet slik, sier familien til SA.

SA publiserte «mistenkelig dødsfall på Borgenhaugen» 15. juli klokken 18.07. I saken gjorde politiet det klart at pårørende ikke var varslet ennå - noe som normalt skal skje gjennom en prest.

Men det var mange timer før dette at de pårørende fikk vite om dødsfallet.

Spredd på Facebook

– Jeg fikk vite det fra en kamerat som ringte meg og sa han hadde sett det sto om dødsfallet på Facebook. Så han ville kondolere meg. Det var en helt grusom måte å få vite om hendelsen på. Jeg trodde ikke noe på det, sier den døde mannens bror.

Fordi politiet gjorde etterforskning i leiligheten, og at en kollega fant den døde mannen, var det mange som skjønte hva som skjedde - og spredde raskt nyheten på Facebook.

Slik utviklet det seg, og til slutt fikk også familien vite om den tragiske hendelsen gjennom sosiale medier.

Det opplevde de som vondt og brutalt.

Må ha en omsorgsperson

Operasjonsleder Paul Horne i Østfold-politiet forklarer at det er helt feil at folk skal bli varslet slik når noen nære dør.

Men etter sosiale mediers inntog er det ikke uvanlig. Helst skal det komme en prest på døren, som har kompetanse til å prate med og takle personer i sjokktilstand.

– Det tar litt tid før vi får varslet pårørende. Vi må få identifisert personen, slik at vi er sikre. I tillegg må vi komme i kontakt med en prest som kan rykke ut. I denne situasjonen satt nok naboene seg rett ned og skrev dette på Facebook, sier Horne.

Dessverre er det lite politiet kan få gjort med slike situasjoner, bortsett fra å fraråde folk til å formidle slik informasjon før alt er avklart.

– Er man usikker på om familien er varslet, så vent med å gjøre eller skrive noe. Vi prater med pårørende så raskt vi kan, sier Horne.

Burde vært en prest der

Grethe Hvidsten, en nær venn av den avdøde mannen, var en av dem som fikk vite budskapet over Facebook rundt klokka 11.00 på dagen 15. juli.

Dette var nesten sju timer før SA oppga i saken at pårørende ikke var varslet av politiet.

Da Hvidsten leste dette, reagerte hun.

– Jeg hadde sett statuser og kondolanser på Facebook hele dagen, og trodde såklart familien visste om det. Da jeg da leste at de ikke hadde blitt varslet ennå, ble jeg overrasket, og synes det var grusomt, sier Hvidsten.

Hun synes det er forferdelig at familien måtte få vite om det tragiske dødsfallet på denne måten.

– Jeg ble sjokkert over at folk har et behov for å spre informasjon så raskt, uten å tenke seg om, sier Hvidsten.

Hun mener at dette er en beskjed de fleste vil og bør ha fra en prest.

– Det er sårende og det er ikke greit. Folk må lære seg nettvett og tenke over hva de legger ut. Det har blitt et problem nå. All informasjon sprer seg som ild i tørt gress, avslutter hun.