Det var i romjula i fjor kvinnen reiste til en by på Vestlandet, der hennes mindreårige sønn var plassert i et fosterhjem etter vedtak fra barnevernet i Sarpsborg. Bakgrunnen for vestlandsturen var at hun trodde hun skulle ha samvær med sin sønn. Men ved ankomst fikk hun beskjed om at det ikke ble noe av et slikt samvær.

Kvinnen ble fortvilet, og etter en telefonsamtale med sønnen, møttes mor og sønn på en bensinstasjon i nærheten av fosterhjemmet. Her tok hun med seg sønnen og kjørte til Sarpsborg og deretter til Sverige – der de oppholdt seg hos bekjente av Sarpsborg-kvinnen i nesten to måneder. I denne tiden var hun på flukt fra norsk politi og barnevernet. Onsdag 25. februar i år ble kvinnen pågrepet av politiet i Sarpsborg og satt i arresten.

Ble fortvilet

Etter bortføringen av sin egen sønn, besluttet statsadvokaten å ta ut tiltale mot Sarpsborg-kvinnen, og i forrige uke møtte hun som tiltalt i Sarpsborg tingrett. Her erklærte kvinnen seg skyldig etter tiltalen. Hun forklarte at hun ble overmannet av fortvilelse over sønnens frykt i sin nye omsorgssituasjon og hans sorg over flyttingen og plasseringen, og at hun ikke klarte annet enn å imøtekomme ham i det hun mente var hans ønske om at hun skulle ta ham med seg.

Selv om det var en angrende synder som møtte i tingretten, la hun ikke skjul på at hun ville gjort det samme igjen. Retten er ikke i tvil om at kvinnen handlet ut fra det hun mente var til det beste for sønnen, men er heller ikke i tvil om at bortføringen innebar en belastning for gutten. En belastning retten mener han burde vært spart for.

Må i fengsel

– Gutten var klar over at de var på flukt fra norske myndigheter, noe som må ha skapt betydelig uro for ham, skriver tingrettsdommer Inger-Marie Landfald i den ferske dommen.

I straffutmålingen har retten lagt vekt på at kvinnen har utøvd grov skyld over lengre tid gjennom å holde sønnen skjult for norske myndigheter, og at forbrytelsen har hatt et betydelig omfang. Likevel valgte en enstemmig tingrett å gi Sarpsborg-kvinnen det retten selv mener er en relativt mild straffereaksjon sammenliknet med den rettspraksis som foreligger.

LES OGSÅ: - Helt feil med fengselsstraff

Kvinnen ble derfor dømt til fem måneders fengsel, der 120 dager av straffen er gjort betinget med en prøvetid på to år. Dommen innebærer at 30 dager av straffen må sones i fengsel, hvorpå hun får et varetektsfradrag på tre dager.