Gå til sidens hovedinnhold

Dømt til fengsel for korrupsjon

Artikkelen er over 9 år gammel

To av de fire mennene som var tiltalt i Mesta-saken er funnet skyldig i grov korrupsjon. De to andre tiltalte i saken ble frifunnet for korrupsjonsanklagene.

I den enstemmige dommen fra Sarpsborg tingrett er den tidligere Mesta-lederen (44) dømt til fengsel i to år og fire måneder etter at tingretten har funnet ham skyldig i korrupsjonshandlinger og utroskap mot sin tidligere arbeidsgiver Mesta AS. Ett år og fire måneder av straffen er gjort betinget med en prøvetid på to år, hvilket innebærer at ett år av straffen må sones, hvis denne dommen blir rettskraftig. I tillegg er han dømt til å betale nesten 2,7 millioner kroner i erstatning til Mesta, samt å tåle inndraging av i overkant tre millioner kroner.

Sarpsborg-mann dømt

Også en Sarpsborg-mann (60) er dømt for grov korrupsjon i størrelsesorden rundt 325.000 kroner i den samme saken. Ifølge dommen skal han ha utført arbeid på den daværende Mesta-lederens eiendom i Fredrikstad og utstedte fakturaer med uriktig tekst til Mesta. Straffen for 60-åringen ble satt til fengsel i ett år og seks måneder, hvorav ett av år av straffen er gjort betinget med en prøvetid på to år. I tillegg til korrupsjonshandlinger, er 60-åringen dømt for overtredelse av regnskapslovgivningen.

Initiativtakeren

Sarpsborg tingrett anser den 44 år gamle tidligere Mesta-lederen som initiativtakeren til korrupsjonshandlingene de to nå er domfelt for.

- Ved vurderingen er det lagt vekt på at det er (44-åringen - red.anm.) som både har oppsøkt (60-åringen - red.anm.) og som har gitt instruksjon om hvordan tjenestene og faktureringen skulle gjennomføres, skriver tingrettsdommer Ragnhild Borgerud i dommen, som er enstemmig.

Lettet over frifinnelse

To andre menn, en 50 år gammel sarping og en 38 år gammel haldenser, var også tiltalt for korrupsjon ved at de skal ha utstedt flere fiktive fakturaer til Mesta i forbindelse med arbeid de skal ha utført for Mesta gjennom deres felles firma. Begge ble frifunnet for korrupsjon, men ble begge dømt til 30 dagers betinget fengsel for overtredelse av regnskapslovgivningen.

- Min klient er svært lettet over å bli frifunnet for korrupsjonsanklagene som har vært rettet mot ham i lang tid, sier Sarpsborg-mannens forsvarer, advokat Håkon Juell Hassel hos Advokatfirmaet Elden, til Sarpsborg Arbeiderblad.