Dro til Shanghai for å bli gründer

Av
Artikkelen er over 14 år gammel

Elisabeth Saxvik Hatlem fra Greåker tilbrakte sommeren i Shanghai for lære hvordan man starter bedrift i et av verdens tøffeste markeder.

DEL

- Shanghai er den byen i verden hvor det er mest interessant å lære hvordan business skjer. Det er den byen i verden som vokser raskest økonomisk akkurat nå, sier sosiantropologistudenten som i sommer har byttet sol og sommer og ikke minst musikkfestivaler for å gå på business-skole i Kina. Elisabeth Saxvik Hatlem fra Sarpsborg er en "gründerskolestudent", det vil si utvalgt av Innovasjon Norge og Universitetet i Oslo, som en mulig bedriftoppstarter.

"Gründerskolen" er et program som finansieres av Innovasjon Norge (tidligere Eksportrådet og SND). Målet er å finne talenter med bedriftsideer, og kurse dem i hvordan de kan lykkes. Hun sitter i 41 svette, klamme grader i forurenset tykk luft, kort etter en taifun, med skyskrapere i hver eneste retning så langt øyet kan se fra den lille balkongen. Elisabeth savner både norske jordbær, salt lakris, ren luft og stille steder, men likevel pakket hun kofferten og reiste til Kina for å bli kjent med verdensøkonomiens framtid.

Dragevekst

Elisabeth har trivdes utmerket i millionbyen Shanghai, i skarp kontrast til Sarpsborg og selv store lille Oslo med sin knappe halvmillion. Shanghai er i realiteten Kinas økonomiske hovedstad, med et sted mellom 16 og 25 millioner innbyggere, avhengig av offisielle eller uoffisielle beregninger.

Byen har vokst fra å være en isolert by i det kommunistiske Kina til en ny utadvendt verdensmetropol, sydende av menneskeliv og forretningsliv. Kina ønsker å bruke Shanghai som utstillingsvindu for det nye, rike industrialiserte hi-tech-Kina. Her har Elisabeth og 25 andre "gründerstudenter" fra universiteter og høyskoler i Norge tilbrakt juni, juli og august måned med å lære entreprenørskapsånd.

Hun har arbeidet for et nyoppstartet firma som vil selge konsulenttjenester til kinesiske bedrifter som vil forstå vestlig kultur og vestlige bedrifter som vil forstå kinesisk.

- Det er ingen tvil om at mer og mer av verdens produksjon og penger samler seg i Kina. Kina er en økonomisk stormakt på vei opp og kommer enten til å vokse veldig og ta igjen Vesten, eller snart får seg en knekk og gå fra stigende til fallende stjerne, sier gründerstudenten fra Sarpsborg. Kina er antakelig hjemsted for mye av den produksjonen som gjennom de siste tiårene har forlatt Sarpsborg. Elisabeths oppdrag er blant annet å prøve å forstå den utviklingen.

Forstå kinesisk

- Ikke minst er det interessant å observere kineserne, bli kjent med dem og forstå hvordan business foregår i Kina. Elisabeth studerer business, men tenker som en sosialantropolog, og arbeider som en næringslivskonsulent. Sosialantropologer flest er kjent for å gjøre sitt feltarbeid i afrikanske landsbyer eller knapt bebodde Stillehavsøyer.

Elisabeth derimot, etter tre måneder i kinesisk businessmiljø, er inspirert til å gjøre sin hovedoppgave på kinesisk forretningsliv. - Det har ikke mange sosialantropologer forsket i ennå, forteller hun.

Hun har også gått inn for å lære seg "basic chinese", og kan nok til å komme seg rundt byen og krangle om prisen til den går fra "special price for you" med et smil til "lowest price for you my friend" og en skuffet mine hos selgeren.

- Det er mange ting man skal vite om Kina når man forhandler med kinesere, og det gjelder så vel i en salgsbod som ved en kontraktsforhandling mellom bedrifter, sier Elisabeth, og nevner enkle men viktige ting som at et "kanskje er et nei" inntil man har spist middag og drukket risvin sammen.

Hele verden kommer for tiden til Kina for å gjøre business. Foreløpig er det få norske bedrifter her, men mange svenske og danske.

Elisabeth kunne nok tenke seg å skape egen bedrift en gang, enten det er i Kina eller hjemme i Norge. Men det er ikke noe hun planlegger å gjøre nå. For tiden samler hun erfaringer. Til høsten begynner hun på Teambuilder skolen Kreagent, en utdanning som grenser opp mot reklameskolen i Oslo og den danske prosjektlederutdanningen "kaospilotene". Elisabeth har mellomfag i sosialantropologi og har studert sosialøkonomi, midtøsten-kunnskap og medievitenskap. Hun har vært leder for Østfold AUF og var aktiv i AUF i gymnasårene. Men nå er det Kina både på timeplan og den politiske agendaen.

Hun valgte Kina bevisst framfor alternative Gründerskoler som løper parallelt i Singapore og USA, på grunn av fremmedheten Norge har til kinesisk næringsliv. Der kunne hun tenke seg å være en kulturell døråpner mellom Norge og Kina.

Les mer om denne saken i onsdagens SA

Artikkeltags