Dyrebeskyttelsen positiv til tiltaket

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

- Kjempebra, sier Guro Brunsby, nestleder i den lokale Dyrebeskyttelsen, da hun får høre at noen tar tak i villkattproblematikken i Sarpsborg sentrum.

DEL

Dyrebeskyttelsen har selv stått for innfanging av villkatter for å minke bestanden i byen tidligere.

- For rundt ett år siden fanget vi inn 10-15 katter i Glengsgata, som vi fikk avlivet på en human måte hos veterinær, forteller Brunsby.

Villkattene lider

Folk som er glade i katter kan mene det er trist at villkattene skal avlives, men Brunsby, som selv er katteelsker, minner om følgende:

- Villkattene lider, de fryser og er sultne. Dessuten er de ofte bærere av kattepest og kattehiv, som de kan smitte videre til andre katter.

Hun synes det er fint at en slik "opprenskningsaksjon" blir gjort nå som hunnkattene har løpetid.

- Når vi tenker på at en katt kan få sju kattunger opp til to ganger i året. Og at disse ungene igjen kan få sju kattunger to ganger i året - så er det jo enkelt å forstå at dette kan være et kjempeproblem og at det raskt kan bygge seg opp en villkattbestand. Derfor er det fint at en aksjon blir gjennomført nå tidlig på våren, før enda flere kattunger blir født, sier hun.

En liten huskeliste

På tampen ønsker Brunsby å komme med en liten huskeliste til katteeiere:

- Husk at kattunger ikke skal gis bort før de er tolv uker! Det får jeg aldri sagt for ofte. Veldig mange tror at det er greit å gi dem bort når de er åtte uker gamle, men det er altså feil. Det er som å la en 13-åring flytte hjemmefra, sammenligner hun.

Det er viktig for kattungenes videre atferd at de får sosialisering med moren og eventuelt kattesøsken fram til de er tolv uker.

- Noe annet alle katteeiere må gjøre er å kastrere/sterilisere og øremerke kattene sine, sier hun.

Artikkeltags