Gå til sidens hovedinnhold

Eiendomsskatt: 13.466 kroner

Artikkelen er over 13 år gammel

Åge Øren er rystet over at han må betale over 13.000 kroner i eiendomsskatt årlig for sin hytte på Søndre Karlsøy.

- Jeg kan ikke beholde hytta så lenge jeg må betale over 1.000 kroner i måneden bare i eiendomsskatt. Hvis jeg ikke når fram med en klage på dette, selger jeg og kjøper en hytte i en annen kommune, sier Åge Øren til SA.

Han har til nå vært den lykkelige eier av en hytteperle på Søndre Karlsøy. Men som andre hytteeiere må han fra i år av betale eiendomsskatt på hytta. Og når taksten er på 6.421.000 kroner, ender skatten på 13.466 kroner. Det er etter det SA har klart å finne ut mer enn noen annen fritidseiendom i Sarpsborg, sett bort fra dem som har flere boenheter.

Alt bra til nå

- Jeg var klar over at det var noe på gang, men jeg hadde ikke drømt om en sånn sum. Det er tydelig at kommunen skal ta hytteeierne for at fastboende skal slippe billigere, sier Øren.

I motsetning til mange andre hytteeiere i Sarpsborg har Oslo-mannen Øren ingen tilknytning til distriktet. Han kjøpte en gammel hytte i 1994, rev den og bygde en ny på samme sted i 1996.

- Stedet er fint og nært Oslo, skjærgården er flott og det er hyggelig mennesker i området. Alt har i grunn vært bra, inntil nå, konstaterer Øren.

Ifølge kommunens opplysninger er hytta på 118 kvadratmeter. I tillegg til at den er stor og ny er det en rekke andre forhold ved hytta som trekker taksten opp: Nærhet til sjøen, vei helt fram, båtplass og så videre.

- Denne hytta får full pott på alle kriteriene våre, konstaterer kemner Håkon Paulsen overfor SA.

Tabbe-valg

Åge Øren er helt enig i at han har en fin hytte, men skulle gjerne vært rekordtaksten foruten.

- Jeg skjønner nå at jeg valgte feil sted, og at det var dumt å bygge en dyr hytte på Søndre Karlsøy. Da jeg så etter hytte vurderte jeg sterkt Vestfold-siden. Det var en tabbe ikke å kjøpe der. Prisveksten har jo også vært langt større på den siden, sier Øren.

SA har gått gjennom listen for eiendomsskatt i Sarpsborg som offentliggjøres i dag. Den forteller at mange hytter har fått høy takst og dermed høy skatt. Flere hytter er taksert til over 6 millioner kroner, og minst ti ligger mellom 5 og 6 millioner. Da ender skatten på godt over 10.000 kroner.

- Det er store hytter i strandsonen som kommer ut med slik takst. Samtidig vet vi at vi har vært forsiktige, og at hytter har blitt omsatt for over det dobbelte av hva vi har taksert dem til, sier kemner Paulsen.